Одржана проба државне матуре

Foto: Ministarstvo prosvete

СРБИЈА, 01.06.2023. – У циљу тестирања система за реализацију државне матуре, јуче је у свим средњим школама одржана проба овог  испита. Овом активношћу Министарство просвете проверава сваки организациони сегмент процеса државне матуре, од штампања тестова, њиховог  паковања у сигурносне  кесе, дистрибуције, решавања тестова, контроле, скенирања у 17 центара, софтверског прегледања, до могућности електронског подношења приговора на резултате прегледања тестова.

У оквиру овог процеса, Министарство просвете тестира и нови информациони систем и портал Моја матура, путем ког ће се у будућности вршити пријава ученика средњих школа за државну матуру, постављање материјала за припрему матуре, информисање ученика о условима уписа на факултете, уписним квотама итд.

За око 50.000 ученика трећих разреда гимназија и четворогодишњих смерова средњих стручних и уметничких школа, који су у оквиру пробе решавали тест из матерњег језика, омогућен је увид у резултате теста и улагање приговора на порталу Моја матура, чиме се проверава овај сегмент  процеса.

Државна матура је реформска активност и инструмент је унапређења квалитета целокупног образовног система, а посебно средњег образовања. Министарство просвете предложило је да се, у циљу припреме образовног система за увођење државне матуре, имплементација овог  испита у образовни систем продужи за две године, односно да се она уместо у јуну 2024. године, полаже у јуну 2026. године.

Извор: Министарство просвете

Претходни чланак59. Зонска смотра музичко – фолклорног стваралаштва у суботу у Црвенки
Следећаи чланакПремијера представе ,,Претвори дан у сан“ сутра у Дому културе у Сивцу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here