У Кули одржане „Спортске игре младих“

Foto: Q media

КУЛА, 01.06.2023. – Паљењем пламена пријатељства почеле су „Дунав осигурање Спортске игре младих“. За разлику од прошле године, када је читава манифестација одржана у дворишту Основне школе „Иса Бајић“, ове године програм је, са изузетком баскета 3 на 3, одржан на стадиону „Милан Средановић“. Дисциплине које су биле заступљене су: Кока кола куп, турнир у малом фудбалу, баскет 3 на 3, између две ватре и трчање на 60 метара. Кула је други пут домаћин игара, а ово је јубиларни, десети пут, да се игре одржавају у Србији. Позиву организатора су се одазвали спортски колективи са простора кулске општине, а неки од њих су: Фудбалски клуб „Хајдук 1912“, Школа фудбала „Кула С“ , Атлетски клуб „Хајдук Маратон тим“, Одбојкашки клуб „Хајдук“ Кула и многи други. Далиборка Делибашић, ПР менаџер „Дунав осигурање Спортских игара младих“ изразила је своје лично задовољство што је караван пријатељства поново стигао у срце Бачке. Такође, рекла је нешто више о кампањи против вршњачког насиља коју ове године манифестација спроводи:

„Ово је друго дружење са децом Куле. Прошле године смо били на теренима једне основне школе, док смо данас на овом великом и прелепом фудбалском терену. Драго ми је да имамо осетно већи број деце него што је то био случај прошле године. Данас имамо трку на 60 метара, затим играмо Лино између две ватре, Кока кола куп за дечаке и девојчице и мали фудбал у категорији дечака рођених 2012. године. Трудимо се да буду заступљена деца свих основношколских узраста, а, када су у питању баскет 3 на 3 и Кока кола куп, ту имамо и прву годину средње школе. Прва година у Кули нам је донела учеснике државног финала, пошто су „хајдуци“ из Куле били са нама у Врњачкој Бањи и могу да кажем да су сви били поносни на њих. Не само што су били симпатични овако када их видите, већ су и добро играли фудбал и борили су се јуначки као што им и име каже и били су прави промотери фер плеја. Јако је важно да деца у тим најмлађим узрастима виде од својих тренера, учитеља и свих нас који смо у тиму шта је то о чему ми причамо. Ми можемо да им кажемо „сад изађите на терен и покажите шта је фер плеј“, али ако тренер или учитељ не поступају у духу фер плеја и толеранције, они ће деци дати погрешан пример. Управо за све то смо и везали кампању „Пружам руку, не подмећем ногу“. У питању је кампања која има за циљ да укаже на све облике вршњачког насиља, спроводимо је у сарадњи са нашим генералним спонзором, компанијом „Дунав осигурање“, која ће и ове године наградити троје „најсимоваца“. То су деца која на такмичењима покажу не само одличан спортски успех, већ и то да знају шта је дружење, да знају да пруже руку ако неко падне, да загрле и утеше некога. Тим вредностима треба да тежимо и те вредности награђујемо. Биће награђена и деца која ће исписати најбоље поруке против вршњачког насиља. Чекамо крај ове, десете, сезоне, да видимо шта су то деца Србије поручила и надам се да ће ова мисија коју „Спортске игре младих“ спроводе у нашој земљи бити успешна, а то је ширење пријатељства, промовисање здравих стилова живота и фер плеја“.

Караван радости и пријатељства другу годину заредом је у Кули, а највеће заслуге за ово домаћинство иду Миодрагу Гогићу, истакнутом спортском раднику и фудбалском судији са интернационалним искуством. Гогић је изразио захвалност локалној самоуправи што је препознала значај једне овакве манифестације за најмлађе нараштаје. Такође, истакао је њихов значај јер подстичу дух толеранције, заједништва, фер плеја и солидарности међу децом:

,,Хвала локалној самоуправи и Општини Кула, хвала свима што су нашли времена и могућности да учествују. Врло коректан одзив. Општина Кула је препознала значај ,,Дунав осигурања Спортских игара младих“ као симбола дружења међу вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Ово је јубиларна 10. година која се  организује на простору Србије. После овог такмичења на општинском нивоу, по разним локалним самоуправама, деца победници иду на регионално такмичење које ће се за Војводину одржати 12. јуна у Жабљу. Ако буде среће да из наше средине имамо победника у разним спортовима, у термину од 10. до 18. јула у Бањи Ждрело, Петровац на Млави, се у сменама одржавају државна  такмичења. Ако и ту буде среће, у послењој недељи августа одлази се у Сплит на 5 дана, без икаквог трошка, да се деца друже, размењују искуства и стичу нека нова пријатељства“.

„Дунав осигурање Спортске игре младих“ су такмичење регионалног карактера и основни циљ није само развијање такмичарског духа, већ и духа толеранције и фер плеја међу децом. Идеја игара расла је из године у годину и оне су постале препознатљив бренд који се данас развија у земљама региона. Деца из кулске општине имала су прилику да покажу своје способности и афинитете када је спорт у питању и да буду део највеће манифестације аматерског спорта у Европи.

Извор: Q media

Претходни чланакПремијера представе ,,Претвори дан у сан“ сутра у Дому културе у Сивцу
Следећаи чланакЕдукација о спортском риболову у суботу у Црвенки

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here