У Црвенки одржана 59. Зонска смотра музичко – фолклорног стваралаштва

Foto: Q media

КУЛА, 05.06.2023. -У суботу, 3. јуна, у сали Дома културе у Црвенки, одржана је 59. Зонска смотра музичко – фолклорног стваралаштва. На смотри су учествовали солисти, певачке и играчке групе из Куле, Руског Крстура, Црвенке, Сивца и Врбаса.

Дамир Шиповац, дипломирани етнолог из Бачке Тополе, истакао је да су имали прилику да виде квалитетне групе, али и да ће искористити прилику да руководиоцима група скрену пажњу на оно што би могло да се поправи до финала:

,,Ово је била смотра за конкуренцију за Фестивал музичких друштава Војводине, који ће бити одржан у октобру у Руми и за Фестивал фолклорних традиција Војводине, који ће бити одржан крајем септембра у Врбасу. Имали смо прилику да видимо квалитетне групе што  се тиче изворног народног стваралаштва, где су се представиле већином певачке групе, имали смо и једну играчку групу и за Фестивал музичких друштава Војводине смо видели један, популарно названи, блок програм. Ми ћемо обавити стручне разговоре са руководиоцима група, да им укажемо на то што смо видели, да ли ту још има неких могућности да се нешто поправи до финала, тако да вам могу рећи да су се групе које конкуришу за Фестивал фолклорних традиција Војводине лепо припремиле. Има малих одступања у одевању, али на то ћемо им сада скренути пажњу“.

Он је имао и једну замерку на коју је нарочито желео да скрене пажњу, сматрајући да фолклор не треба да поприма ноту модерности:

,,Вечерас смо имали прилику да видимо нпр. мушку и женску групу из Руског Крстура, где су жене изашле у народним ношњама која је стара и по сто година и јако је лепо носе, што је за сваку похвалу, а за њима су изашли мушкарци где смо видели сада модерне уске панталоне. Види се колико су мушкарци брже одбацили народно одело и прихватили моду и биће им скренута пажња да то поправе“.

Организатори и домаћини  смотре су Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине, Културно – просветна заједница општине Кула, Дом културе Црвенка и ОШ ,,Вук Караџић“ из Црвенке, док је покровитељ смотре Општина Кула.

Извор: Q media

 

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакУ Сивцу одржана 16. национална изложба паса свих раса

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here