У општини Кула обележен Светски дан заштите животне средине

Foto: Q media

КУЛА, 05.06.2023. – Светски дан животне средине у целом свету обележава се 5. јуна, кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања средине у којој живимо. И ове године, деца из Предшколске установе ,,Бамби“, уз помоћ својих васпитача, указала су на значај рециклаже, па су се тако забављали, цртали и лепили, доказујући да и отпад може бити користан.

Децу је обишао председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који их је поздравио, поразговарао са њима и заинтересовао се да види шта и на који начин праве и какве су њихове данашње активности.

Директорка Предшколске установе ,,Бамби“, Снежана Булатовић, истакла је да је важност очувања животне средине уткана у свакодневне активности деце у вртићу:

,,У Предшколској установи ,,Бамби“ овај дан се обележава двадесетак година, на различите начине, али увек са истим циљем – да се подигне свест локалне заједнице о важности очувања животне средине јер ми то у вртићу учимо од јаслица, па све док не изађу из истог. Теме које се тичу заштите животне средине и пре свега важности личног доприноса у тој  заштити су нешто што је уткано у свакодневне активности у вртићу, тако да користимо сваку прилику, а посебно овај дан, да у целој општини, у сарадњи са свим актерима који брину о локалној заједници, овде у Кули је то ЈКП ,,Комуналац“, и наравно уз подршку локалне самоуправе, изађемо у јавност и да радимо на подизању свести о томе“.

Она је истакла да и сва остала деца у вртићима у нашој општини данас такође обележавају овај дан, па се тако неки од њих баве рециклажом и чишћењем дворишта, док се деца у Сивцу друже се са пчеларима:

,,Тема активности у парку у Кули је рециклажа и деца ће да покажу пролазницима како од свега онога што  је отпад можемо да направимо нешто што  може да буде корисно. Деца ће позвати пролазнике да нам се прикључе и делиће то што  настане као продукт. Рецимо, у Сивцу ће деца да се друже са пчеларима и да истакну значај пчела за очување животне средине. У Црвенки и Руском Крстуру ће деца са ЈКП предузећем исто тако да се баве питањима рециклаже и доприноса локалне заједнице томе и правиће се компост. У Крушчићу ће деца, заједно са родитељима, да уреде двориште, у Липару исто то заједно са школом, тако да данас у свим насељеним местима општине, где имамо вртиће, покушавамо да допринесемо да свест о очувању животне средине буде на неком вишем нивоу“.

Директор ЈКП ,,Комуналац“, Марко Пешић, истакао је да је веома важно да се деци и у пракси покаже како да очувају природу и свој град:

,,Ово је друга узаступна година у којој ,,Комуналац“ сарађује са Предшколском установом ,,Бамби“ и организујемо овај догађај. Оно што је јако битно је да се од малих ногу деца уче како да се понашају у природи, како да очувају природу и наш град. Јавно комунално предузеће је, наравно, ту да им увек, што едукативно, што у пракси, покаже како се то ради и да сачувамо наш град, да увек остане овако леп и чист“.

Извор: Q media

 

Претходни чланакУ Сивцу одржана 16. национална изложба паса свих раса
Следећаи чланакСПОРТ: Шампионски плес на „Гедеру“, „Кула“ у Подручној лиги

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here