У Руском Крстуру одржани „Укуси традиције“

Foto: Q media

РУСКИ КРСТУР, 05.06.2023. – Манифестација „Укуси традиције“ одржана је у дворишту Спортско-школске хале у Руском Крстуру. Циљ манифестације је приказивање русинске кухиње, као и кухиње осталих националних заједница које живе у општини Кула. Кроз целодневни програм посетиоци су имали прилику да виде поступак припреме традиционалних јела и да иста пробају. Такође,  организоване су и радионице за децу, везане за традицију, припрему јела и старе дечије игре, изложба посвећена традиционалном наслеђу, културно – уметнички програм, као и заједничко дружење учесника и посетилаца. Организатор „Укуса традиције“ је удружење „Русинска ризница“, а покровитељи су Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Општина Кула. Taња Арва-Планчак из удружења „Русинска ризница“ истакла је да је прво издање ове манифестације било веома запажено и да је ове године још богатији и разноврснији програм:

„Прва манифестација прошла је изузетно запажено и били су задовољни и посетиоци и излагачи, тако да смо са пуним еланом ушли у организацију овогодишњих „Укуса традиције“. Сви присутни су могли да виде како се спремају нека стара русинска јела, могли су и да купе и пробају та јела, те је тако био богат програм у оквиру којег је било за сваког по нешто“.

Ово је била друга по реду манифестација, а учешће је узело и удружење жена „Бајка“ из Руског Крстура, о чијем раду је нешто више рекла Славица Катона:

„Наше удружење се иначе бави очувањем традиције русинског народа, припремом традиционалних јела и израдом разних уметничких радова, тако да смо присутне у свакој сфери када су у питању култура и традиција.“

Једно од јела које је било на менију је и паприкаш, а припремали су га чланови Културно-уметничког друштва „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова. Владимир Магоч из овог друштва нагласио је да њихово друштво већ више од 70 година чува културу и обичаје Русина у Новом Орахову:

„Овај паприкаш има своју историју, тачније почели смо 2005. године са нашом активношћу у овом правцу. Наше друштво организовано је већ 1947. године и већ 76 година чувамо културу и традицију нашег народа.

Манифестација је почела нешто пре поднева, а учесници нису губили време те су одмах након отварања прионули на посао. Једна од вредних учесница била је и Љубица Њаради, која је истакла да сва јела спрема на традиционалан начин и по старом рецепту:

„Спремила сам бељуше, то је дизано тесто са сиром и павлаком, затим сам спремала погачице са чварцима, и то две врсте. Спремила сам и старо русинско јело, питу, која је спремљена на мало модернији начин, али по старом рецепту“.

Извор: Q media

Претходни чланакПостављена нова подлога у сали за борилачке вештине у Црвенки
Следећаи чланакВременска и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here