У Сивцу одржана 16. национална изложба паса свих раса

Foto: Q media

СИВАЦ, 05.06.2023. – У суботу, 3. јуна, у организацији Кинолошког друштва ,,Сивац“, на стадиону Фудбалског клуба ,,Полет“, одржана је 16. национална изложба паса свих раса. Као и претходних година, интересовање је било велико, а на изложби се представило преко 300 излагача из земље и иностранства, а највише из Мађарске, Хрватске, Бугарске, Румуније, Аустрије и Босне и Херцеговине.

Изложбу је отворио Секретар месне заједнице Сивац, Миленко Рајић, након чега је почео такмичарски део. На више места на терену било је груписано по неколико раса паса, које су власници предводили, судије оцењивале, а које су мештани имали прилике да гледају.

Драган Рајић, потпредседник Кинолошког друштва Сивац и један од организатора ове манифестације, исказао је задовољство јер сваке године имају све већи број излагача:

,,Ово нам је 21. изложба коју организујемо, али 16.  националног карактера, а 5 је било интернационалног карактера. Сваке године имамо  све већи број излагача, тај број се креће око 300“.

На питање који су критеријуми који одлучују о томе који пси ће победити, рекао нам је да је то врло комплексна област:

,,Судије су искусни интернационалци. Оцењивање паса се врши по стандардима који су прописани ФЦИ међународним правилником, где се свака група полаже посебно, и на основу добијања дозволе из Брисела, од стране ФЦИ-ја и нашег матичног Кинолошког савеза Србије, врши се лиценцирање и судије на основу примене тих критеријума, који се тичу анатомије, здравственог стања пса, дресуре, самог приказа, врше одабир од 1. до 3. места“.

У оквиру изложбе одржана је и друга по реду мини специјалка за расу немачки овчар. Кинолошко друштво је обезбедило велики број пехара, а судије су били кинолози са међународним искуством – 5 их је из Србије и један из Хрватске – он је судио  специјалку, а у питању је потпредседник Европске асоцијације немачких овчара.

Потпредседник Кинолошког друштва Сивац захвалио се свим спонзорима који су допринели организацији овог догађаја, Општини Кула и Месној заједници Сивац.

Извор: Q media

Претходни чланакУ Црвенки одржана 59. Зонска смотра музичко – фолклорног стваралаштва
Следећаи чланакУ општини Кула обележен Светски дан заштите животне средине

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here