Почели радови на изградњи духовног центра „Емаус“

Foto: Q media

КУЛА, 06.06.2023. – Полагањем камена темељца почели су радови на изградњи духовног центра „Емаус“ у Руском Крстуру, на простору Маријиног светилишта Водица. Почетку ових радова присуствовали су представници гркокатоличке цркве, као и верници из свих крајева Србије и окружења. Такође, церемонији полагања камена темељца присуствовали су и покрајински секретар за привреду и туризам, Ненад Иванишевић, председник општине Кула, Дамјан Миљанић, заменик председника општине Кула, Карољ Валка, помоћница председника општине Кула, Јелена Павков, као и представници Савета Месне заједнице Руски Крстур. Ове радове финансирају Покрајински секретаријат за привреду и туризам, општина Кула и многобројна русинска заједница у Канади. Након што буде изграђен, „Емаус“ ће стојати на располагању верницима који, из године у годину, у све већем броју посећују Водицу. Покрајински секретар, Ненад Иванишевић, истакао је да изградња овог духовног центра јесте надградња свега онога што секретаријат ради на пољу јачања и подршке верском туризму:

„Секретаријат који ја водим, развој културног и верског туризма на територији АП Војводине јесте од великог значаја. Заједно са пријатељима из Секретаријата за културу започели смо то да радимо у Сремским Карловцима и за мене ово јесте надградња свега онога што у професионалном смислу радим. Помагали смо Карловачку богословију, цркву у Старом или Новом Жеднику, а данас смо у Руском Крстуру. Ово јесте нешто што остаје иза нас и мислим да управо назив овог центра јесте заједнички пут. Ми смо сви на заједничком путу и срећан сам што живимо у Србији, у земљи у којој се снови остварују. Пре неки дан снови су се остварили у Инђији, у недељу у Новом Жеднику, а данас и у Руском Крстуру. Када смо уједињени и заједно нема тог сна који нећемо остварити.“

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, рекао је да је општина Кула мултинационална, мултиконфесионална и толерантна средина. Такође, нагласио је значај верског аспекта унутар друштва и, уједно, значај за саму локалну самоуправу у целини:

,,Задовољан сам што се већ неколико последњих година обнављају цркве, и православне, и католичке, и овај простор овде, ,,Водице“, из године у годину добија све бољи изглед, уз подршку, пре свега, самих Крстурчана и Русина из целог света, али и Општине Кула и Покрајине. Уз помоћ Покрајине урађен је пројекат и кренуло се у један веома амбициозан, уз Божију помоћ и велики пројекат изградње једног центра овде, на ,,Водици“. Задовољан сам, пре свега, што се обнављају практично све цркве. Ове године било је великих послова на православној цркви у Сивцу, Светосавском дому у Црвенки. Велика је подршка заједнице, верујућег народа и наравно, Општине Кула, која учествује у свим тим пројектима’“.

Владика кир Георгије Џуџар, крстурски епископ, рекао је да изградња једног оваквог духовног центра носи са собом велики значај за русинску заједницу, гркокатоличку цркву, али такође и за општину Кула:

,,Изградња једног оваквог духовног центра је од великог значаја и за русинску заједницу, за цркву и за општину Кула. Ми ту долазимо по 170. пут на заветни дан. Ове године славимо 200 година од указивања, што није мало. Родила се идеја, из потребе, да се сагради један духовни центар овде, у којем бисмо се могли окупљати не само преко лета, него и зими, где бисмо долазили на духовне вежбе, духовне сусрете, деца  са посебним потребама, а такође и особе које имају потребу да буду ту и неколико дана, који имају душевне ране. Сведоци смо колико чуда и исцељења је било. Захваљујући једној донаторки, могли смо почети али то је десети део. Кажу када се почне, тада ће се и завршити. Нека Бог да још пуно тих људи, добротвора, који ће препознати овај пројекат који ће, на првом месту, бити за духовну корист’“.

Извор: Q media

Претходни чланакСПОРТ: Три златне медаље за црвеначки „Таргет“
Следећаи чланакВременска и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here