Robotika és programozás

Fotó: privát arhív

KÚLA, 2023.06.08. – A programozás és a robotika egyre népszerűbb a gyerekek körében. Ennek függvényében egyre több lehetőséget is nyújtanak ara, hogy a fiatalok összemérhessék tudásukat, versenyek keretein belül. A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, Bajai Leon neve, egyre többször bukkan fel ezen versenyek nyertesei között. A továbbiakban vele beszélgetünk arról, honnan is ered és mikor kezdődött rajongása e hobbi iránt.
– Amikor 5. osztályba indultam kezdett el vonzani a robotika. A műszaki, technika tanárnő, Bačić Lidija foglalkozik ezen ismeretek átadásával. Az mellett, hogy műszakit tanít a robotikával és közlekedéssel is ő ismertet minket. Ez a tantárgy jó pár témát foglal magába és mivel nincs más tanár aki ezekkel külön foglalkozna, ő viszi a gyerekeket a versenyekre is. Feltette a kérdést év elején, hogy kit érdekelne a robotika, amire én jelentkeztem. Kiskorom óta szeretem a legó kockákat, építeni, meg kreatívoskodni a robotokkal, ezért tetszett ez a felvetés, hogy többet is foglalkozhassak ezzel a témával, így gondoltam megpróbálom.

Fotó: privát arhív

Az általános iskolában, hogyan tudod fejleszteni tudásodat ezen a téren?
– Nagy segítséget ad főleg a tanárnő, mert neki már jó pár év tapasztalata van benne, nagyon sok diákot vezetett versenyekre és jelentős díjakat is értek el. Amit még kiemelnék, hogy sokat tudnak segíteni a volt diákjai, versenyzői is. Nekem például az egyik volt diákja segített, aki az európai robotika versenyen ért el első helyezést. Sokat jelentett számomra az ő segítsége az idei projektemben és nem mellesleg volt is mit tanulnom tőle. – mondta Leon.

A felszerelést az iskola biztosítja számukra, abban az esetben ha mégis hiányozna valamelyik, interneten keresztül rendelik meg, hogy elkészülhessen a tervezett projekt. Ahoz, hogy kimehessenek egy ilyen versenyre, fontos tudni miből is áll az egész versenyfolyamat, hogy készülhessenek rá a diákok. Leon megosztotta velünk tapasztalatait ezek folyamatáról és felépítéséről, valamint említésre méltó eredményeit is megosztotta velünk az idei tanulási évből.

– Ezek a versenyek úgy mennek, hogy ha az iskolában több versenyző van először egy iskolai versenyt tartanak. Ez után jön egy községi, majd egy körzeti és utána az országos verseny. Az iskolai versenyen első lettem, így a 3 első helyezettel együtt továbbjutottunk a községire, ahol szintén első helyezést szereztem. Ott is 3-an jutnak tovább, viszont ez a projekt mellett egy tesztet is kell írni, aminek minimum 70 százaléka kell, hogy helyes legyen ahhoz, hogy tovább tudj menni a körzetire. Körzetin első helyezést szereztem, ott már azt hiszem 80 vagy 90 százalék szükséges, hogy tovább lehessen menni az országosra ahol szintén első helyet szereztem. Az előző években a határok miatt amiket a koronavírus-járvány okozott, elmaradt az európai verseny, de idén van rá esély, hogy mégis megtartják valamikor a nyár folyamán.

Kétféle robotika verseny van az egyik az a legó robotika. Az olyan, hogy kapunk egy legós dobozt és abban megvan, hogyan rakjuk össze a robotot, utasítás szerint. Később ezt a robotot úgy modifikáljuk, hogy végig tudjon menni azon a pályán amin különböző akadályok vannak és a különböző objektumokat el tudja mozdítani egyik helyről a másikra. Erre kapunk pontokat a versenyen. A másik féle robotika az a programozhatós robotika, általában mind arduinóval meg protoboardokkal szokták összeállítani, ezért ez egy nehezebb része a robotikának. A legó robotika az kicsit könnyebb, inkább ilyen 5-6. osztályosoknak való az imént említett pedig hetedikeseknek és nyolcadikosoknak, mert kicsit komolyabb.

Milyen nyeremények vannak ilyenkor, ezek ösztönöznek téged arra, hogy minél több versenyre jelentkezz?

– Igen. Először azért jártam ezekre a versenyekre, mert nagy esélyem van arra, hogy a generáció diákja legyek az iskolában és ez nagyon motivál. Figyeltem, hogy sok versenyre járjak, minél több diplomát szerezzek, és ráhajtottam a generáció diákja címre. Ez mellett még a községtől pénztámogatásokat is kapunk ezekért a diplomákért. Körzetire csak a községtől, hogy ha pedig országos versenyen érünk el első helyet, akkor még az ország is támogat pénz összeggel.

Fotó: privát arhív

-Tulajdonképpen mi is az a robotika, milyen részekből áll, esetleg milyen témákat dolgoztál fel, miket csináltál eddig?

– Tavaly környezetvédelemre kellett csinálni robotot és akkor legó kockákból építettem egy robotot, amely csatornákat tisztított, meg javított. Idén meg például szintén ilyen környezet-, természetvédelmen alapuló projektet csináltam. A projektem az egy, automatikus tűzoltó rendszer. Úgy működik, hogy van egy drón amelyik repül olyan helyek felett, ahol nagyon sűrű a tűzveszély, meg ahol nagyon melegek vannak. Folyamatosan repül és van rajta egy érzékelő, amivel érzékeli a hőfokot. Hogyha nagyon magas hőfokot érzékel, akkor a közelben vannak autók amelyek automatikusan mennek, szóval sofőr irányítása nélkül. Ez a drón jelet ad a járműnek, tűzoltóautónak ami kimegy a helyszínre és eloltja a tüzet.

Vannak ilyen sablonok ami alapján meg tudod mondani, hogy milyen lesz a kinézete a végén, vagy ezt így fejben döntöd el és követve a témát valahogy kialakul?

– A legórobotikánál, igen, megvan adva az utasítás, hogy rakjuk össze a robotot és akkor csak kicsit módosítjuk a karjait meg beprogramozzuk, hogy mozgatni tudjon különböző objektumokat, minél aktívabban meg minél gyorsabban. A robotikánál pedig azt csinálom meg amit kitalálok, szóval bármit. A témához fűződően ugye bármit ki lehet találni. Ott maga a kreativitás játszik.

Fotó: privát arhív

Szabadidődet, csak ez tölti ki vagy van még más hobbid is?
– Az mellett, hogy versenyekre járok, nagyon szeretek sportolni. Úszok már 10 éve, valamint edzek is, edzőterembe is járok. Ezek mellett még nagyon szeretem a számítógépeket is, ami miatt sokat ülök előtte, de szívesen is rakom őket össze, illetve szedem szét.

A továbbtanulásban szerepel-e valamilyen szinten a robotika, vagy mi az ami érdekel, mert ugye idén ballagsz és írod be a középiskolát?
– Zentára szeretnék továbbmenni a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumba, informatika szakra. Az informatika egy része a robotikának, mert a robotot be kell programozni. Ha sikerül, délutánonként lesz lehetőség különböző szakkörökre is, köztük robotikára amire be szeretnék iratkozni, így a jövőben is részt vehetek versenyeken, mint ahogyan eddig is tettem. – meséli Leon.
Fontos, hogy minden gyerek megtalálja azt, ami leginkább érdekli és leköti őket szabadidejükben, ha pedig e felé tűznek ki célt, akkor annak elérése érdekében már óriási motivációval is rendelkeznek. Ami ilyenkor elengedhetetlen az, hogy felfigyeljenek rá a szülők, tanárok, nevelők és támogassák a fiatalokat igyekezetükben.

Forrás: Qmedia

Претходни чланакПравда и даље чека: Божо Прелевић и Душан Агатоновић су примери како жута криминална организација и даље хара правосуђем
Следећаи чланакЖута криминална хоботница хара правосуђем: Судија Јелена Ћук омогућава Божу Прелевићу да избегава одговорност за лажи које износи у јавности

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here