Субвенције за самозапошљавање одлична прилика за бизнис идеје

Фото: Qmedia

КУЛА, 15.06.2023. – Национална служба за запошљавање и општина Кула расписали су Јавни позив за доделу субвенције за самозапошљавање незапослених лица са територије општине Кула у 2023. години. Овај вид субвенционисања већ неколико година се спроводи на територији општине Кула, а досадашња пракса је показала велики проценат успешности покренутих послова. Један од многобројних примера добре праксе је у Црвенки, где је отворен фризерски салон и салон за масажу. Јелена Васиљевић, власница овог салона, истакла је да су јој ова средства веома помогла у остварењу сопственог сна и бизнис идеје:

„За конкурс сам сазнала преко Националне службе за запошљавање и одлучила сам да покушам. Отворила сам салон за масажу и фризерски салон. Ја сам по струци физиотерапеут, тако да је мој део посла масажа, а брат је фризер. Скоро годину дана обављам овај посао, све је у реду, лепо је кренуло и изненађени смо одјеком који нисмо очекивали. Такође, обим посла је, што се нас тиче, задовољавајући.“

Велики део послова када је у питању конкурисање за субвенције обавља Канцеларија за локални економски развој општине Кула . Када су у питању потребна документација и  начини конкурисања за субвенције, о томе је нешто више рекла Драгана Жекић Шукара:

„Данас су општина Кула и Национална служба за запошљавање расписале конкурс за доделу субвенција за самозапошљавање за незапослена лица са територије општине Кула. Овај конкурс је једна од мера из Локалног акционог плана за запошљавање за 2023. годину. Општина Кула је издвојила 2 милиона динара, док суфинансирајућа средства Националне службе за запошљавање износе 1,9 милиона динара, тако да укупно имамо 3,9 милиона динара за ову намену. Могу да конкуришу сва незапослена лица, а битно је да се налазе на евиденцији НСЗ и да су прошли обуку за започињање бизниса коју пружа НСЗ или нека акредитована регионална развојна агенција. Могу да напоменем да је делатност која се не субвенционише трговина и нешто од пољопривредних делатности. Све остале делатности могу да се субвенционишу и уколико је било коме потребна помоћ око писања захтева за бизнис план, могу да се обрате нама у Канцеларији за локални економски развој или код свог саветника у филијали НСЗ у Кули.“

Прилику да се упозна са реализацијом ових субвенција у пракси имао је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је похвалио једну овакву бизнис идеју и истакао је да су управо локални предузетнички подухвати веома битан део економске слике општине Кула у целини:

„Увек када је у питању запошљавање подршка општине и програми који се из године у годину развијају су неизоставни. Конкретно овај програм, као што је Драгана рекла, спроводи се четири године и захваљујући њему имамо велики број радних места и предузетника. Програм покрива дванаест месеци, али и након тог рока већина предузетника наставља да се бави сопственим бизнисом и да га даље развија и унапређује. Износ који је обезбеђен износи 300 хиљада, односно 330 хиљада динара за особе за инвалидитетом и наредних месец дана је конкурс отворен. Има довољно времена да се документација припреми и да се преда, помоћ Канцеларије за локални економски развој и свих људи који тамо раде је увек присутна и грађани који ће конкурисати нека се обрате њима, тако да сам уверен да ће и овај конкурс проћи успешно, а паралелно са тим, сваке године се развијају неки нови програми који су најприкладнији за постојеће предузетнике, као и за неке нове предузетнике“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакЛокални акциони планови Националне службе за запошљавање и општине Кула
Следећаи чланакПочиње 64. Републички фестивал аматерских позоришта Србије

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here