СПОРТ: Викенд у знаку атлетике, Ана Новковић вицешампионка Србије

Фото: Qmedia

КУЛА, 19.06.2023. – У првом мечу баража за попуну Војвођанске лиге фудбалери „Русина“ изгубили су од Ђурђина са 2:1. Једини гол за Крстурчане постигао је Сајанковић. Наредног викенда на програму је реванш који се игра у Руском Крстуру, те нема сумње да ће фудбалери „Русина“ ићи на све или ништа.

Викенд у кулској општини, када је спорт у питању, протекао је у знаку атлетике. На програму је била 14. „Трка пријатељства“ у Кули, која је померила границе када су многи параметри у питању. Програм је отворио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, након чега су уследиле трке на пет и десет километара. Миљанић је истакао да је ова трка један од препознатљивих брендова кулске општине. Такође, рекао је нешто више о пројектима који следе, а који се тичу спортске инфраструктуре:

„Moj утисак је да је сваке године трка из године у годину све боља и масовнија. Здравко Мишовић и његов тим окупљају све више људи у Кули и то је, да кажемо, неки први бенефит и, самим тим, „Трка пријатељства“ је све боља и боља и у потпуности испуњава наша очекивања када су у питању и спорт и пријатељство. Главни циљеви које смо поставили су испуњени и уверен сам да ће даља улагања оправдати све оно што очекујемо. За спорт, наравно, да су приоритет људи, али, опет, сами људи без инфраструктуре могу да ураде пуно, али је инфраструктура неопходна. Прошлу годину, сасвим сигурно, обележио је Спортски центар као највећа инвестиција и отварање базена у Кули. У овој години нас очекује завршетак бициклистичко-пешачке стазе практично скоро до Црвенке, а ускоро ће и кроз Црвенку ићи једна трим стаза и бициклистичка стаза, такође поред канала. Завршен је пројекат и обезбеђена су средства за реконструкцију парка у центру Куле, а, као што знате, полицијска станица је од понедељка на новој адреси и већ су обезбеђена средства за реконструкцију, сада већ бивше, зграде полиције“.

Наша прослављена атлетичарка, Оливера Јевтић, овога пута није учествовала али је својим присуством увеличала ову манифестацију. Јевтићева је истакла да је „Трка пријатељства“ празник атлетике и величанствен догађај и да за то највеће заслуге иду Здравку Мишовићу и његовом тиму:

„Нажалост, ове године нисам трчала, овога пута била сам овде као посматрач. Годинама сам побеђивала у Кули и рекордерка сам стазе, али овога пута морам да признам да сам уживала. Заиста, овај број тркача је импресиван и, као и увек, носим најлепше могуће утиске из Куле“.

Фото: Qmedia

Трка не би била то што јесте да није Здравка Мишовића, председника „Хајдук Маратон тима“ и истакнутог атлетског радника. Сумирајући утиске, Мишовић је рекао да, иако је било одређених организационих пропуста, је трка испунила очекивања и да је њему посебно драга чињеница да је било више од 300 деце финишера:

„Eмоције још увек нису попустиле, напросто када испуните све оно што сте зацртали и када је 99% људи задовољно, онда знате да сте успели. Ја сам поприлично реалан човек и наравно да је било неких грешака које можда већина људи није видела, али моји ближи сарадници и ја ћемо се потрудити да следеће године те неке пропусте које смо имали исправимо. Преко 800 финишера није мала ствар и мислим да не постоји трка у Србији са оваквим наградним фондом и то, као неко ко је 40 година у атлетици, одговорно тврдим. Ове године присутна је била нова енергија и нови људи и заиста сам пресрећан. Јесам уморан, као и Драгана, Бане, Драган и родитељи који су се, жаргонски речено, покидали својски и потрудили, али на крају све је било вредно труда, јер је трка померила границе када су многи биланси у питању“.

Фото: Qmedia

Када је о најбоље пласираним такмичарима реч, биланс је следећи: на пет километара код мушкараца први је „Хајдуков“ атлетски вундеркид Сергеј Костић, други је Александар Стојановић, а трећи Урош Максимовић. На десет километара победник је Ринас Ахмадев из Русије, други је Кенијац Стенли Кипруто, док је трећи Ђуро Борбељ. Код дама, на пет километара најбоља је била Слађана Стаменковић, друга је Дамјана Перенчевић, док је трећа Бранислава Степанов. На десет километара победница је Рускиња Анастасија Слепнева, друга је Катарина Похлод, док је трећа Тинде Сабо из Мађарске.

Где је једна лепа вест, ту је одмах и друга, те је тако дан након „Трке пријатељства“ такмичарка „Хајдук Маратон тима“, Ана Новковић, освојила је друго место на Првенству Србије за млађе пионире на 800 метара. Осим вицешампионског звања, Новковићева је поправила лични рекорд за чак три секунде. Из „Хајдук Маратон тима“ наводе да су поносни на своју такмичарку и да су уверени да велики резултати и велика дела тек предстоје.

Фото: Хајдук Маратон тима

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ Крушчићу одржана традиционална манифестација ,,Дани села, дани жита“
Следећаи чланак64. РФАПС у Кули: Вечерас представа ,,Чудо у Шаргану“, Центра за културу из Велике Плане

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here