ЕТШ Кула: Изложба „Кишобран – одбрана Данила Киша“

Foto: ETŠ Kula

КУЛА, 23.06.2023. – 19.јуна 2023, постављањем изложбе „Кишобран – одбрана Данила Киша“ у Економско – трговинској школи, а 21. јуна 2023, паралелно у Гимназији „Вељко Петровић“, представљањем резултата пројекта, завршена је међушколска пројектна настава „Кишобран“ за ову школску годину. Планирано вођење кроз изложбу за остале ученике школе, учесници пројекта, ученици кустоси, извешће у септембру. Померање за почетак нове школске године уследило је због наглог прекида наставе у овој школској години.

Изложба се састоји од прикупљених и креираних ученичких материјала током обилазака мапираних места Суботице и Новог Сада, као и интернет истраживања. Ученици су групно радећи, вођени задацима, приредили за излагање, своје утиске, фотографије, сазнања, насталих током обилазака.

Сарадњу ученика две школе, Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору и Економско – трговинске школе, осмислиле су и реализовале професорка из Гимназије, др Снежана Клепић и професорке Економско – трговинске школе, Ивана Илић и Александра Секулић. Идеја за пројектну наставу настала је на међународном семинару Учимо од прошлости – делујемо за будућност (Learning from the Past Acting for the Future) у организацији Тераформига и ТОЛИ (The Olga Lengyl Institute for Holocaust Studies and Human Rights), непрофитних организација које су доделиле грантове поменутим професоркама да изведу пројекат са ученицима посвећен учењу о холокаусту, социјалној правди и људским правима.

Пројекат утемељен у култури сећања подразумевао је кретање ученика Кишовим стопама у Суботици и Новом Саду, истражујући притом људска права, жртве нацизма и фашизма, чиме се подстичу саосећање и одговорност. Мотив за покретање оваквог вида наставе било је антисемитско скрнављење паноа посвећеног Данилу Кишу на изложби ,,Од Рације до Аушвица: Нови Сад – град културе сећања” у Новом Саду, у јуну 2022. године. На темељу учења о холокаусту, ученици су се бавили људским правима, истражујући и читајући Кишово дело и о Кишовом животу који је нераскидиво повезан са поменутим темама.

Основни циљеви пројекта су били боље разумевање људских права и њиховог утицаја на књижевност (уметност) и свет, подстицање критичког мишљења, развоја друштвене свести и личног напредовања ученика, читањем и анализом одабраних текстова аутора Данила Киша, преживелог холокауста, и кроз путовање/посету местима његовог рођења и детињства, Суботици и Новом Саду.

Циљеви пројекта су остварени, видљиво је и на самој постављеној изложби коју можете и посетити. Она ће вас подстаћи на размишљање о томе колико смо као друштво спремни да поштујемо различитости, колико смо спремни да будемо људи, у најдубљем моралном и филозофском смислу. Антисемитстички напад на пано са ликом Данила Киша – „од рације до Аушвица“, наводи на размишљање о томе колико се и да ли се много променило у ставовима, вероваћемо појединаца, од Аушвица до данас, и зашто није.

Из Економско – трговинске школе кажу: Хвала ученицима учесницима на пројекту, Славици Баџа, Јасни Ачански, Тијани Дурковић, Олгици Бркин, Игору Пионтеку, Ањи Игњатов, Анастасији Васиљевић, Сари Џабић, Анастасији Рађеновић, Невени Баждар, Уни Бајат, Ањи Ачански, Елени Веберовић, Миљани Спасојевић, Невени Катаи, Мији Драговић, Анастасији Кастратовић и Јовани Ачански на посвећеном раду, активности и одговорном односу према свему у пројекту. Такође, хвала ученицима Гимназије ,,Вељко Петровић“ и професорки Клепић. Било је задовољство сарађивати са њима, а надамо се да ће се сарадња наставити у будућности.

Извор: ЕТШ Кула

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакНа јавним радовима у Западнобачком округу ангажовано је 111 незапослених лица

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here