Екипа из Апатина победник 14. „Нус купа“

Фото: Qmedia

КУЛА, 26.06.2023. – Традиционално, последња субота у јуну у Кули резервисана је за такмичење у кувању рибљег паприкаша,  „Нус куп“. Овај локални гастрономски спектакл одржао се ове године 14. пут, а у такмичарском делу учествовале су 22 екипе. Иако је бројност екипа била мања него прошле године, позитивне енергије и доброг рибљег паприкаша није мањкало. Након кувања паприкаша уследило је оцењивање, а, док су судије већале, организована је томбола са богатим наградним фондом. Када је о судијској одлуци о прве три екипе реч, биланс је следећи: треће место освојила је екипа „Бориша“ из Куле, другопласирана је екипа „Габријел царина“ из Јанковог моста, док победници овогодишњег „Нус купа“ долазе из Апатина, а име њихове екипе је „Аутопревоз Други мај“. Организатор овог такмичења је кафана Нус, а уз подршку Општине Кула, Туристичке организације општине Кула и многобројних спонзора из приватног сектора. Ненад Калезић, власник кафане „Нус“ истиче да је, из њему непознатог разлога, одзив много мањи и да су многе екипе отказале, али да је ипак присутна позитивна и другарска атмосфера која је сачувала суштину и јединственост овог такмичења:

„Видели сте и сами да је учествовало преко двадесет екипа које су бројале велики број чланова, што укупно даје број око 250 људи овде у непосредној близини. Сви који су се одазвали позиву су дошли да се друже, иако има жеље за победом, која није спорна. Имамо и екипе из других општина, а, да будем искрен, прошле године било их је много више, али верујем да није до мене и организације, већ је вероватно у питању страх од нестабилних временских прилика“.

Рибљи паприкаш, као традиционално јело, има своје карактеристике и специфичности, а на „Нус купу“ управо те специфичности рангирале су судије Владимир Ловрић из Апатина и Никола Савић из Новог Сада. Говорећи о овогодишњем издању такмичења, Никола Савић истиче да је пред њима био тежак и одговоран задатак, али да је најбитније да су сви дошли са часним и поштеним  намерама, жељни дружења уз нијансу такмичарског духа:

„Рибљи паприкаш мора да има лепу црвену боју као што је паприка. Такође, он мора да буде компактан, то јест да не буде превише густ и редак и да не сецује, то јест, да се не одваја. Даље иде потковица која мора да буде кувана а не раскувана и трећи параметар је укус, који мора да буде избалансиран, да не буде превише слано, љуто и кисело. Углавном, то су најбитнији параметри по којима оцењујемо добар и квалитетан рибљи паприкаш“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакСПОРТ: Уна Михајлов трећа на првенству Војводине у атлетици
Следећаи чланакУ току замена крова у Основној и средњој школи ,,Петро Кузмјак“ у Руском Kрстуру

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here