Пчелари из Сивца прославили Видовдан

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 29.06.2023. – У среду, 28. јуна, пчелари из Сивца обележили су своју славу – Видовдан. Свечаност је одржана је у Храму светог оца Николаја у Сивцу, где је освештен славски колач, а за новог кума одабран је Марко Тадић.

По речима пчеларке, Татјане Мрдак, Пчеларско друштво сивац од 1992. године обележава своју славу, а сада је она проширена на Видовданско – пчеларске дане:

,,Пчеларско друштво Сивац је основано 1992. године у кући Каменка Попарића, његове супруге и породице и од тада наше удружење сваке године обележава своју славу. Ту славу смо проширили, па смо онда направили   један фантастичан пројекат који називамо Видовдански – пчеларски дани, тако да смо у оквиру ових дана већ обавили едукацију са децом у вртићу, били смо код деце и показали смо им кошнице, радили су разноразне радове, правили смо им од гипса пчелице и лептириће које су они фарбали, тако да су ти видовдански дани већ у току. Имали смо предавања и едукације и данас ћемо, овим свечаним чином у нашој прелепој цркви, завршити те дане“.

Фото: Qmedia

Она је истакла да бавити се пчеларством значи водити неки другачији живот јер је пчеларење заправо начин живота:

,,У суштини, бавити се пчеларством у ствари је водити неки другачији живот. Када посматрате та фантастична бића, а то су пчеле, које су изузетно вредне и добро организоване, ви почињете да се понашате у складу са њима и њиховим потребама, па онда почињете да ослушкујете природу и шта су то потребе тих фантастичних пчела – које су то биљке, какво понашање нам је потребно да би пчеле биле добре, јер третирањем које није дозвољено и усклађено са законом, ако се обавља онако како не треба, пчеле ће осетити последице тих третирања, тако да је пчеларење заправо начин живота“.

Нагласила је да на свечаности очекују пчеларе из свих комшијских удружења – Апатина, Кљајићева, Сомбора, Врбаса, као и побратиме из Ваљева, што им представља посебно задовољство и част, а ту су, свакако, и сви пчелари из Сивца.

Пчелари су обележавање своје славе и дружење наставили на вечери у Светосавском дому.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПојачана контрола возача трактора и радних машина
Следећаи чланакМеморијални турнир у фудбалу „Марко Родић“ у суботу у Липару

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here