У Руском Крстуру одржан фестивал русинске културе ,,Црвена ружа“

Фото: Агернција Инфонет

РУСКИ КРСТУР, 03.07.2023. – Још један фестивалски викенд у општини Кула. Овај је обележио 62. по реду фестивал русинске културе ,,Црвена ружа“, који се одржава у Руском Крстуру, а који је почео манифестацијом ,,Црвени пупољак“ у дворишту школе ,,Петро Кузмјак“. Фестивал су отворили посебна саветница председнице Владе и министарке за културу са задужењем за заштиту и унапређивање права у култури националних мањина, Алма Ризмановић, председник општине Кула, Дамјан Миљанић и председник Националног савета Русина, Јоаким Рац. Они су похвалили традицију неговања културе, као и самог фестивала и нагласили су да то није само фестивал Русинске културе већ да је сама манифестација, а самим тим и Руски Крстур, центар који посебно негује културу таквим дешавањима.

У првом делу „Црвеног пупољка“ изведено је десет нових композиција за децу у пратњи дечијег хора „Шкорванчки“ које је за фестивал припремила музичка руководитељка Лидија Пашо, а аранжмане за нове композиције је написао Мирослав Пап. Жири у саставу Тања Орсаг, Анамарија Рехак и Наталија Зазуљак, доделио је три награде за композицију и једну награду за текст. Награду за најбољи текст је добила Танита Ходак за песму „Брацик“, а њена композиција за песму „Јешеньски бриґи“ је заслужила трећу награду. Другу награду је жири доделио песми „Дзецински памятки“ коју је компоновао Доријан Чизмар. Награду за најбољу композицију овогодишњег Пупољка, добила је Весна Међеши ѕа композицију „Мамова помоцнїица“.

Уследио је програм где су најстарији и најмлађи певали старе композиције, такмичивши се за најбоље извођење. Жири у саставу Оксана Марјанац, Мирослав Малацко и Тања Фејди доделио је три равноправне награде  младим певачима. Награђени су Јована Петровић, за интерператицију песме „А я така чарна”, Хана Ђуричковић за извођење песме „Чайки, чайки” и дует Марко Колошњаји и Лука Фа за интерпретацију песме „Шицким добре”.

 

Прво фестивалско вече наставило се такмичарским делом, где се бирала набоља композиција у забавном духу. Награду за најбољу композицију добио је Оґњен Здравковић за песму „Бриґи вельки, бриґи малиˮ коју је извела Сања Дивљаковић, а она је  за исту песму добила и награду за најбољу интерпретацију, док је награда за најбољи текст додељена Дориану Чизмар, за песму „Златни ноциˮ. У првом делу „Црвене руже“ публици је било представљено осам нових композиција у забавном духу, у извођењу младих певача из Руског Крстура, Куцуре и Новог Сада. Осим награђених, на фестивалу су наступали и Ивана Чордаш, Клара Катрина, Корнелија Будински, затим Александар Планкош, Мирослав Малацко и Сашо Паљенкаш, као и Танита Ходак. Певаче је пратио Фестивалски оркестар под руководством Мирослава Папа, а у две нумере на клавиру их је пратио Михајло Рацпети. Интерпретације песама је оцењивао жири у саставу Хеленка Харвиљчак, Михал Барна и Јасмина Ђурањин. Кроз музички програм, публику су водили Андреј Орос и Адријана Нађ Барна. После такмичарског дела „Црвене руже“ одржано је Музичко вече „Јулијан Рамач Чамо“ са десет породичних дуета, некадашњих добитника награда уа најбољи глас фестивала.  Дружење је настављено на простору поред спортске хале, а песма се чула до ситних сати.

Други дан фестивала био је резервисан је за ,,Звуке равнице“, вече фолклорних ансамбала из свих места где живе припадници русинске националне заједнице. Након тога, наступили су гости фестивала,  Русински певачки ансамбл ,,Русинија“ из Словачке.

Организатор фестивала је Дом културе Руски Крстур, уз покровитељство Општине Кула, Националног савета Русина, Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Извор: Q media

 

Претходни чланак24. Фестивал Ивањско цвеће у среду и четвртак у Сивцу
Следећаи чланак„Полет“ из Каравукова победник Меморијалног турнира „Марко Родић“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here