СПОРТ: Илона Зарубица вицешампионка света у бодибилдингу

Фото: Qmedia

КУЛА, 05.07.2023. – Када се каже бодибилдинг, биографија и успеси Илоне Зарубице свакако су синоним за ову спортску дисциплину. Наиме, Зарубица је шестострука светска првакиња и требало би доста времена како би се набројали успеси које је постигла кроз своју вишедеценијску каријеру. Овога пута, шампионка из Руског Крстура је померила сопствене границе, те је тако, са пуних 60 година, постала вицешампионка света. На такмичењу у Торину, у конкуренцији и до двадесет година млађих супарница, Зарубица је дошла до сребрне медаље и тиме је доказала сопствену тврдњу је вољни моменат испред година. Говорећи о овом резултату, истакла је да је постојала могућност да буде аутоматска победница у својој категорији због малог броја такмичарки, али да је, овом сребрном медаљом, доказала себи да је успех достижан и у много јачој и захтевнијој конкуренцији:

„Сада сам била друга на Светском првенству и желела сам заиста, јер имам 60 година, да више себи докажем него другима да могу доћи до медаље. Поносна сам на себе, јер кад сам видела да су ривалке двадесет година млађе, рекла сам себи да могу да остварим успех и да покажем шта је прави бодибилдинг. Овај пут је било објављено да ћу ја бити у мојој старосној категорији и зато сам се од децембра жестоко спремала и дошла сам на пријаву. Међутим, пошто сам дошла сама била би аутоматски победник, па сам се такмичила са женама много млађим од мене“.

Фото: Qmedia

Говорећи о својим почецима, Зарубица истиче да, када је она ушла у свет бодибилдинга, нигде није било теретане, већ се тренирало по гаражама и сличним просторијама. Ипак, идеал женског тела са мишићима ју је покретао и, на крају, довео је до тога да обиђе цео свет и да је једна просторија мала за сва признања и пехаре које је освојила:

„Моја прича са бодибилдингом почела је када сам имала пет или шест година. У то време нигде није било теретане и сви они који су касније постали велики шампиони тренирали су по гаражама и шупама. Код мене је била присутна, а и данас је, велика љубав, иако је женско мишићаво тело тада била табу тема. Била ми је велика жеља и, хвала Богу, остварила се да будем у врху бодибилдинга“.

Фото: Qmedia

Када су у питању млађи нараштаји, Илона Зарубица је нагласила да је бављење спортом или, уопште, физичком активношћу благодат којим се поништавају штетни ефекти данас нужно корисне технологије. Такође, истакла је да се нада да ће њен пример подстаћи макар једног младог човека да се физички активира, јер је и то велики лични подстицај за њу:

„Ја би саветовала младим људима, пошто превише времена проводе поред компјутера и једу нездраву храну, да се баве спортом и, уопште, било каквом врстом физичке активности. На пример, када говоримо о теретани, оне праве циркулацију у целом телу, ојачавају лигаменте и мишиће, док кости држе мускулатуру. Да би помогли сами себи и да не би имали болове у коленима, кичми и раменима и да би се добро осећали, потребно је да будемо физички активни. Видите и сами колико ја имам година и не кријем их већ, напротив, поносим се њима па сам и дан-данас, и у овим годинама, спортски активна и у врху. Била сам шест пута првак света и три пута вицешампион и надам се да ће ова моја порука допрети  до младих како би схватили да је све могуће и достижно, само када се покренемо“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакНоћно купање и аква фитнес на базену у Кули
Следећаи чланакЗа пензионерске картице се пријавило више од 640 хиљада пензионера

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here