У Галерији КЦ у Кули одржана изложба слика Силвије Јелачић

Фото: Qmedia

КУЛА, 06.07.2023. – Свечано отварање 12. самосталне изложбе слика академске сликарке Силвије Јелачић из Врбаса одржано је у Ликовној галерији Културног центра у Кули. Силвиа је, како каже, одрасла у Кули, где је завршила основну школу и где живе њој драги људи, па јој је посебно драго што је дочекала да излаже баш овде.

Она се захвалила галеристкињи, Снежани Давидовић, што јој је дала прилику да излаже у Галерији и истакла је  да јој је велика част што на отварању њене изложбе говори и уважени књижевник, Мирослав Алексић. Говорећи о њој, он је истакао да је познаје још од гимназије, да је пратио њен развој кроз године, као и да ова изложба долази  у  правом тренутку.

Фото: Qmedia

По Силвијиним речима, идеја за ове слике родила се током путовања у Хрватску, где су јој се толико дојмили пејзажи које је имала прилику да види, да је одмах по повратку кући желела да наслика једну слику, а тако је настала и  цела серија:

Силвиа Јелачић: ,,Све је, заправо,  веома просто, чак изненађујуче колико. Пре три године смо били у месту Врси, у близини Задра, у Хрватској, код мог ујака Златка на мору. Он нас је спровео до неких плажа за које знају само мештани. Ту сам, заправо, сазнала зашто  Јадран зову ,,плави Јадран“. Заиста су  ми се толико дојмили ти пејзажи и када смо се вратили кући желела сам да њему насликам једну слику. Да би  настала једна ваљана, настала је цела серија и с обзиром на то да су људи заиста добро  одреаговали на ове слике, одлучила сам да направим изложбу“.

Фото: Qmedia

Истакла је да овде мотив и није толико важан, већ да је у питању више истраживање у сликарском смислу:

,,Заиста сам уживала у раду са уљем и ја ту технику још увек учим. Овде мотив као мотив није толико важан, ово је више као неко истраживање у сликарском смислу. Желела сам да истражим како се то  слика бојеним мрљама. Ово много одудара од тога што је иначе радим, јер су мени увек у средишту фокуса биле фигуре. На једној слици се види да се бавим неким  масовним сценама, ту су били спортисти, фудбалери, то је оно по чему сам позната. Ово је, дакле, један нови мотив за мене, али не пресудан, јер је много важније било како се боја меша, разлива, како се понаша, како уклопити различите структуре, како линију уклопити у бојну површину“.

Поставку у Ликовној галерији можете погледати у наредних 20 дана.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПромоција књига у суботу у „Стазама“
Следећаи чланакЗа превенцију нелегалног одлагања отпада и уклањање депонија опредељено 5 милиона динара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here