У Сивцу одржан 24. Фестивал Ивањско цвеће

Foto: Agencija Infonet

СИВАЦ, 07.07.2023. – Фестивал Ивањско цвеће – манифестација која чува и негује обичаје и традицију војвођанских Срба староседелаца, по 24. пут је одржан у Сивцу.

Фестивал је отворен тематском изложбом фотографија ,,Светониколајевски храм у сто педесет година“, након чега је, у великој сали Дома културе, приказан филм ,,Сомборски убрђај“, кроз реконструкцију обичаја ,,Убрађивање младе“ у продукцији ГКУД ,,Раванград“ из Сомбора. О филму је говорила виши кустос етнолог Градског музеја Сомбор, Љубица Бачић.

Наредног дана, на платоу испред Дома културе, припремљен је изложбено продајни штанд старих заната и уметничких рукотворина. У црквеној порти плели су се ивањски венци, а затим је одржан свечани концерт чувара традиције у великој сали Дома културе.

Директорка Дома културе у Сивцу, Вера Голубовић, пожелела је добродошлицу окупљенима и истакла да је, у данашње време, обичај и задатак свих нас бити свој и сачувати свој и национални идентитет: ,,Данас, када се свет налази на политичкој, економској и друштвеној прекретници и када гледамо мењање и преусмеравање принципа и друштвених вредности, бити свој и сачувати свој и национални идентитет, свој језик, културу, традицију, веру и обичаје задатак је свих нас. Сачувати од заборава  песму, игру, свирку на традиционалним инструментима и начин живота, задатак је који је још давне 2000. године, када је одржан први Фестивал Ивањско цвеће, Дом културе Сивац ставио испред себе. На идеју о формирању фестивала са овом темом дошло је тадашње руководство Дома културе, које је, гостујући на манифестацијама широм Србије, увидело да је културно уметничко стваралаштво из Војводине најмање заступљено и да би била штета да једна тако богата културно уметничка, туристичка ризница падне у заборав“.

На сцену је прво изашла Рада Жарић, из Удружења књижевника и ликовних стваралаца ,,Стазе“, која је говорила речи које је, поводом Ивањдана, написао књижевник и новинар Давид Дако Кецман, а у којима се налази  симболика и значај Ивањдана и овог фестивала. На путу чувања традиције војвођанских Срба староседелаца, Сивчанима су помогли и гости, учесници 24. Фестивала, а то су: Градско културно уметничко друшто ,,Раванград“ из Сомбора, Црквени мушки ансамбл ,,Свети Симеон Богопримац“ из Сремских Карловаца, КУД ,,Славко Гајин“ из села Војка у Срему, КУД ,,Банат“ из села Деска код Сегедина и Удружење књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“ општине Кула.

Генерални покровитељ манифестације је општина Кула.

Извор: Q media

 

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакПотписани уговори о додели средстава за манифестацију ,,Михољски сусрети села“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here