У Кули одржана традиционална манифестација ,,Црногорско вече“

Фото: Qmedia

КУЛА, 10.07.2023. – Поводом 13. јула, Дана државности Црне Горе, и десет година од оснивања, Удружење Црногораца општине Кула организовало је традиционалну манифестацију „Црногорско вече“.

Културно уметнички део програма почео је у 19 часова у сали Културног центра у Кули. У оквиру програма наступили су гости вечери: Игор Ђуровић, Максим Филиповић, Нина Шипчић и Новак Лакетић, затим Културно – уметничко друштво „Текстилац“ из Бијелог Поља, као и здравичар, гуслари и глумци. Програму су присуствовали и проф. др. Мило Лучић, министар саветник у Генералном директорату за конзуларне  послове и дијаспору, конзул Богољуб Јегдић, в.д. директор државног архива Црне Горе, Данило Мрваљевић, некадашњи председник општине Мојковац, Ранко Мишњић, некадашњи председник општине Колашин, Милосав Бато Булатовић, в.д. помоћница покрајинског секретара за националне мањине националне заједнице, Милинка Хрћан, Арбен Јакупи, в.д. директор Управе за сарадњу са дијаспором и исељеницима у влади Црне Горе, генерална конзулка Црне Горе у Србији, Невенка Ћировић, као и заменик председника општине Кула, Карољ Валка.

Арбен Јакупи, в.д. директор Управе за сарадњу са дијаспором и исељеницима у влади Црне Горе, истакао је да га је Удружење Црногораца општине Кула и ове године позитивно изненадило енергијом и организацијом:

,,Као и сваке године, њихова организација увек буде на вишем нивоу, па тако и ове године. Заиста су нас све позитивно изненадили својом енергијом, својим радом, трудом и жељом да пренесу све оне позитивне ствари које красе Црногорце са ових простора. Ово Удружење је било врло активно од самог оснивања, што су и показали током десет година свог рада. Дошле су значајне личности да им искажу захвалност за све оно што раде, а ми, као Управа за сарадњу са дијаспором, смо и први позвани да подржимо рад једног оваквог Удружења, јер се заиста труде и раде и поносна је она држава и нација која има овакво Удружење“.

Како каже, у Куле се осећа као код куће и нада се да ће околности бити такве да ће сваке године бити  у прилици да обилази Удружење:

,,Није ми први пут да сам у Кули, надам се ни последњи. Верујем да ће околности бити такве да сваке године долазимо и обилазимо Удружење. Могу слободно рећи да се осећам као код куће, зато што је добродошлица на највећем нивоу, људи су јако пријатни и не осећа се та разлика ни у једном сегменту, већ се осећа леп амбијент и оно што  заиста ценимо је што ово удружење баштини и чува везе са матичном државом и малтене је сваког месеца неко од њих у матичној држави, Црној Гори“.

Генерална конзулка Црне Горе у Србији, Невенка Ћировић, Удружењу је пожелела да постану још  већи и бројнији  и да у сваком сегменту унапреде свој  рад, истичући  важност овог дана и овог празника:

,,Желим да искористим прилику коју, због фантастичног програма и великог броја гостију, из Црне Горе, али и из Србије, нисам стигла да искористим раније, а то је да Удружењу Црногораца Кула и председнику, Слободану Баланџићу, честитам на овако важном јубилеју. Десет година није мало – треба почети и треба издржати. Желим да му се захвалим на томе што је, у ономе што је генерални конзулат чинио и био у могућности да учини, да помогне, па макар то некада биле лепа реч или реч подршке, нама додељена плакета од Удружења. Ја им желим још много деценија, желим им да постану још већи и бројнији и да њихов рад буде унапређен у многим другим сегментима. Имала сам прилику да разговарам са Слободаном на многе теме и знам шта су његове жеље и амбиције и волела бих да их они, као Удружење, и остваре. С минимумом услова они чине максимум ствари. С друге стране, желим да њему и Удружењу и свима који су из Црне Горе и живе у Србији, али и дијаспори широм света, честитам 13. јул, један од најсветлијих празника Црне Горе – празник када је црногорски народ рекао не фашистичком окупатору.  Први, мали народ, на тлу Европе, смогао је храбрости, имао је храбрости  као што је има и данас, да се одупре фашистичком окупатору. Манифестација је заиста имала два велика повода и оправдала је оба и ја им заиста желим да буду што већи и што бољи“.

Остатак вечери присутни су провели на свечаној вечери, у ресторану ,,Код Ћира“. Организатор ове манифестације је Удружење Црногораца општине Кула, покровитељи манифестације су црногорске општине Даниловград и Бијело Поље, док је суфинансијер Управа за сарадњу са дијаспором – исељеницима.

Извор: Q media

Претходни чланакПотписано седам уговора за доделу бесповратних средстава за куповину куће са окућницом у општини Кула
Следећаи чланакСПОРТ: „Хајдук“ дочекао госте са Филипина, турнир у бич волеју попримио међународни карактер

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here