Представници удружења „Лептир“ из Сребренице у посети удружењу „Плава птица“ у Кули

Фото: Qmedia

КУЛА, 11.07.2023. – Представници Удружења родитеља хендикепиране деце и омладине „Лептир“ из Сребренице посетили су удружење „Плава птица“ у Кули. Гости су имали прилике да се упознају са функционисањем и дугогодишњом традицијом „Плаве птице“, а највећи део њиховог интересовања усмерен је на програм становања са подршком. Жељка Катанић из Удружења родитеља хендикепиране деце и омладине „Лептир“ из Сребренице истакла је да су они добили препоруку да посете Кулу и да су веома задовољни свиме виђеним, те да је „Плава птица“ један истински пример добре праксе:

„Mи реализујемо један програм студијске посете и ми већ годинама радимо на оспособљавању деце и младих са инвалидитетом и потешкоћама у развоју. Последње две године у нашем фокусу је становање уз подршку, а то још у БиХ и Републици Српској није заживело. Ми смо добили препоруку од организација из Новог Сада да посетимо „Плаву птицу“ и да се на лицу места уверимо како то функционише и на који начин. У Кулу су дошли и наши стручни сарадници, једна мајка и троје младих са инвалидитетом, па сви заједно имамо увид у програм становања уз подршку и, наравно, да не измишљамо топлу воду, како се каже, да мало и препишемо овај модел“.

Директор удружења „Плава птица“, Марко Кошутић, рекао је да је њихово велико задовољство што могу да упознају госте из Сребренице са својим радом и да се нада да је ово почетак једне лепе сарадње и пријатељства. Такође, Кошутић је нагласио неизоставну улогу локалне самоуправе, која је препознала важност „Плаве птице“ те константно већим финансијским средствима из године у годину поспешује рад и обим услуга које „Плава птица“ пружа:

„Колеге из Сребренице су нас контактирале пре неколико месеци и имали су, у оквиру једног пројекта, предвиђену студијску посету некој установи или организацији која пружа услуге, пре свега, становања уз подршку, али и друге услуге за младе и одрасле са инвалидитетом и негде кад су видели шта ми у општини Кула радимо, који је то број услуга које општина финансира и подржава, просто су пожелели да дођу и да виде модел добре праксе код нас, а који би можда могао и код њих да се примени. Наравно, нама је драгоцено да чујемо њихова искуства и да, евентуално, на неким будућим програмима сарађујемо заједно, јер просто постоји могућност да, када су две државе у питању, се конкурише заједнички за средства из ЕУ фондова и да се тиме ураде добре ствари и у Кули и у Сребреници“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакСПОРТ: „Хајдук 1912“ почео припреме за нову сезону, договорене прве пријатељске утакмице
Следећаи чланакМноштво манифестација у Липару током јула и августа

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here