Жетва пшенице и јечма у пуном јеку

Foto: RTV

СРБИЈА, 11.07.2023. – Жетва пшенице и јечма је у пуном јеку, а према садашњим подацима са терена имаћемо више него довољно хлебног жита за своје потребе али ће приноси бити слабији него лане, изјавила је данас директорка Удружења Жита Србије Сунчица Савовић.

„Жетва пшенице ће, ако се настави топло време и без падавина, бити готова за десетак дана и тада ћемо знати комплетну слику стања али свакако можемо очекивати просечан род. Приноси се крећу од три до седам тона по хектару, у бољим годинама знали су да буду знатно већи, но било би превише очекивати да три године заредом имамо рекордан надпросечан род“, рекла је Савовић.

Навела је да су пшеницом засејане рекордне површине од око 725.000 хектара.

Када је реч о јечму, жетва је при крају, приноси су мало испод очекивања и крећу се од четири до шест тона по хектару, а површине засејане овом житарицом су за три одсто веће него прошле године.

Произвођаче свакако највише занимају цене, а саговорница Танјуга каже да се цена пшенице прошле седмице кретала од 19,30 до 22,40 динара по килограму без ПДВ-а, што се може сматрати релативно ниском ценом.

Извор: РТВ

 

Претходни чланакЗахтев за издавање пореских уверења се може поднети електронским путем
Следећаи чланакУ току је пријављивање за премију за млеко за други квартал

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here