Општина Кула уступила станове ратним војним инвалидима и породицама палих бораца

Фото: Qmedia

КУЛА, 12.07.2023. – Пре петнаестак година у Кули, на Новом Насељу, изграђено је дванаест станова за ратне војне инвалиде и породице палих бораца. Свих ових година они су плаћали закуп, а сада, захваљујући иницијативи и дејству локалне самоуправе, станови су прешли у њихово власништво без накнаде, те су они сада пуноправни власници истих. Прилику да се из прве руке упознају са локацијом где су станови, као и да чују утиске, искористили су руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе, Бојана Девић, одборник у Скупштини општине Кула, Владимир Ђуровић и помоћница председника општине Кула, Јелена Павков. Говорећи о конкретним мерама на пољу помоћи и подршке ратним војним инвалидима и породицама палих бораца, руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе, Бојана Девић истакла је да је политика локалне самоуправе истоветна са државном политиком, те да је побољшање материјалног положаја и егзистенције свих оних који су се борили за ову државу, као и њихових породица, један од већих приоритета:

„Kao што и држава помаже ратне војне инвалиде чија су права одређена законом, тако је и општина Кула донела одлуку о отуђењу станова из јавне својине и то на адреси 22. јула 2А и 2Б. Станови су додељени без накнаде ратним војним инвалидима и породицама палих бораца, а све у циљу трајног решења проблема. Захтеви за закључење уговора о отуђењу станова без накнаде подносиће се Одељењу за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове, које ће спроводити поступак за закључење уговора. У захтеву ће се наводити основни подаци о подносиоцу, као и члановима његовог домаћинства. Испуњеност услова из ове одлуке утврђиваће Одељење за друштвене делатности које, по испуњењу услова, доставља записник са предлогом надлежном одељењу. Оно што бих још издвојила јесте да општина Кула већ трећу годину помаже деци ратних војних инвалида који се школују, и то у износу од 32 хиљаде динара, без обзира који је број деце у породици“.

Крајем јуна, одборници Скупштине општине Кула једногласно су гласали за ову иницијативу. Одборник локалног парламента, Владимир Ђуровић, нагласио је да је његово лично задовољство што је својим гласом могао да допринесе усвајању једне овакве одлуке. Такође, рекао је да општина Кула мисли на оне који су били на бранику отаџбине, да је доста тога урађено у претходном периоду и да ратни војни инвалиди и породице палих бораца заслужују све наведено:

„Хвала Богу, општина Кула мисли на породице ратних војних инвалида и на децу погинулих бораца. Крајем јуна Скупштина општине Кула донела је одлуку о отуђењу непокретности из јавне својине дванест станова дотадашњим закупцима. Дуго се тражило законско решење како да се уопште ти станови доделе без накнаде и оно је напокон нађено. Лично сам поносан што сам део сазива који је гласао за ову одлуку, јер ти људи заслужују то и много више. Они су дали велику жртву деведесетих година, и они и њихове породице, за очување нашег народа и наше Србије. Општина Кула ће и у наредном периоду наставити да брине о ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца зато што, једноставно, они својим делима то заслужују“.

Славко Марковић један је од многобројних људи који су се одазвали позиву отаџбине онда кад је то највише требало. Марковић је упутио речи захвалности органима локалне самоуправе, с обзиром да прелазак станова у власништво станара отвара могућност извесније егзистенције, као и предузимања евентуалних радова и поправки, што, због закупа, до сада није било могуће:

„Веома ми значи одлука општине Кула, посебно када се има у виду да више нећемо морати да плаћамо закуп и да станови прелазе у наше власништво, што ће донети једно велико олакшање у материјалном и у сваком другом смислу. Ови станови нису лоши, можда су неки сегменти могли бити и бољи, али ми, због закупа, нисмо имали могућност да вршимо било какве конкретне радове и поправке на њима. Сада, када закупа више нема, имамо могућност евентуалног реновирања, што ће нам такође много значити и веома сам захвалан локалној самоуправи на једној оваквој одлуци“.

Извор: Q media

Претходни чланакСПОРТ: Лука Жугић трећи у атлетици на „Спортским играма младих“, у Кули одржан летњи рапид турнир у шаху
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here