,,Црногорско културно љето“ у Крушчићу: Вечерас колашинска представа ,,Писма“ и наступ певачке групе ,,Ђуде“ из Колашина

Foto: Agencija Infonet

КРУШЧИЋ, 21.07.2023.  – Трећа по реду манифестација „Црногорско културно љето“ у Крушчићу почела је у среду, 19. јула и трајаће до суботе, 22. јула. Богат програм употпуниле су представе ,,Воз“, Дома културе из Сивца и  ,,Кокошка“, Центра за културу „Војислав Булатовић Струњо“ из Бијелог Поља. Вечерас од 20 часова на репертоару је представа ,,Писма“, из Колашина, али и наступ певачке групе „Ђуде“ из Колашина.

Ранко Шпањевић, члан руководства Културно уметничког друштва Крушчић и Драмског студија ,,Луча“ и председник Удружења Црногораца у Крушчићу, истакао је да ова манифестација, трећа по реду, има за циљ везивање културе Војводине и Србије, са културом из Црне Горе:

,,Ово је треће по реду ,,Црногорско културно љето“. Организујемо га са озбиљним намерама. Ако будемо имали подршку, а ми је очекујемо, као што смо је имали и до сада, волели бисмо да наставимо традицију да се у јулу у Крушчићу увек дешава културни догађај, који ће везивати културу из овог подручја – Војводине, Србије, са културом из Црне Горе, одакле је пореклом велики број становника. Ми смо то направили као микс – дешавања и учесници у ,,Црногорском културном љету“ су са нашег локалитета и свакако и из Црне Горе, матичне државе Црногораца. Оно што желим да истакнем је да је култура ту суштинско питање, она је оно што ми желимо да представимо. Учесници овогодишњег, трећег по реду ,,Црногорског културног лета“, су наши пријатељи из Сивца – погледали смо култну представу ,,Воз“, Драмске секције ,,Велимир Сандић Вељко“ и колаж црногорских песама и игара у извођењу фолклорног ансамбла Дома културе Сивац. Чули смо и гуслара Пера Вујовића из Куле, а читав програм отворен је здравицом коју нам је саопштио Бошко Миљанић, наш пријатељ из Куле. Друге вечери на програму је било позориште из Бијелог Поља, са представом ,,Кокошка“. Трећи дан обележиће позоришна представа из Колашина, ,,Писма“. Након тога ћемо видети женску певачку групу ,,Ђуде“ из Колашина која баштини архаични начин певања. Та певачка група победила је на неколико међународних фестивала и добила је значајна признања. У суботу од 10 часова одржаће се ликовна колонија, у парку иза споменика“.

За суботу, последњи фестивалски дан, планирани су и концерти група ,,Шендон“ и Рудолф, али ће они, због најављеног лошег времена, бити одложени за 29. јул.

Организатори „Црногорског културног љета“ су Културно-уметничко друштво „Крушчић“ и Удружење Црногораца Крушчића. Суорганизатор манифестације је Месна заједница Крушчић, док су покровитељи Општина Кула, Туристичка организација општине Кула, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Национални савет црногорске националне мањине у Србији и Управа за сарадњу са дијаспором-исељеницима Владе Црне Горе.

Извор: Q media

Претходни чланакУдружење Црногораца општине Кула добитник престижног признања Управе за сарадњу са дијаспором
Следећаи чланакНов живот сеоских средина захваљујући програму куповине кућа на селу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here