Седница штаба за ванредне ситуације: Службе одрадиле велики посао, штете на јавним објектима биће саниране у најскоријем периоду

Foto: Q media

КУЛА, 25.07.2023. – На Седници штаба за ванредне ситуације, која је одржана јутрос, било је речи о временским непогодама које су у кратком временском периоду два пута погодиле општину Кула. Захваљујући правовременом деловању комуналних предузећа, ватрогасаца, полиције, месних заједница и Противградне службе, последице истих су саниране, а насталу штету грађани и даље могу да пријаве попуњавањем обрасца на сајту Општине Кула.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да је да ће штете које су настале на јавним објектима бити саниране у најскоријем периоду, као и да је фокус да се штета санира социјално угроженом становништву, а након процене и анализе и пољопривредницима и осталим грађанима:

,,На Седници штаба за ванредне ситуације било је речи о непогодама које су, нажалост, два пута погодиле општину Кула. Прва непогода је била много тежа и са тежим последицама, када је лед направио велику штету, не само на објектима, него и на пољопривредним засадима. Друго невреме погодило је углавном захватило Сивац и делом Црвенку и штете су нешто мање, али не и занемарљиве. До сада је прикупљено око 2.000 пријава штета које су настале и на пољопривредном земљишту и на објектима. Највише пријава је из насељеног места Крушчић, које је било највише погођено, посебно када је у питању пољопривреда, потом из Руског Крстура и драстично мање из Црвенке, Куле и Сивца. Пријаве још увек стижу и обрађују се, након чега комисије излазе на терен да би направиле процену штету. На јавним објектима највећу штету претрпео је кров на школи у Руском Крстуру. Ту се ради нови кров на једном крилу, а друго крило, које још увек има стари кров, оштећено је од леда. Оштећење је претрпео и кров на Дому културе у Сивцу, а мање штете настале су на Дому здравља у Крушчићу, на вртићу у Сивцу, у Основној школи ,,20. октобар“ у Сивцу и у Дому културе у Руском Крстуру. Те штете, на јавним објектима, биће саниране у најскоријем периоду. Такође, фокус је и на санирању штете социјално угроженом становништву. Месна заједница Руски Крстур се добро организовала и они су већ на терену, заједно са Комуналним предузећем, и санирају део мање штете код грађана. Део штете ћемо ми, за социјално угрожено становништво, уплаћивати ургентно, а остатак када видимо који је обим штете и колики је укупни износ, након чега ћемо предложити мере за помоћ грађанима“.

Нагласио је и да се показало да систем одлично функционише – све службе су се, одмах након невремена, нашле на терену и одрадиле велики део посла. Собраћај није био у већем застоју, а хаварије на струји и Телекомовој мрежи брзо су отклоњене:

,,Показало се да систем одлично функционише. Чињеница да су комунална предузећа, ватрогасци, полиција и месне заједнице одмах изашли на терен и одговорили на невреме и штете које су се појавиле, не значи да су те службе могле да надокнаде штету. Превенција је била јако тешка, али истог момента, када је невреме прошло, све те службе су се одмах нашле на терену и одрадиле велики део посла. Саобраћај готово да нигде није био у већем застоју. На инфрастуктури, струји и Телекомовој мрежи хаварије су, такође, брзо отклоњене. Невреме, нажалост, увек захвати више општина, па онда и те службе, које захватају цео округ, захтевају ангажовање великог броја људи и потребно им је неко време да то санирају, али је све врло брзо и успешно санирано. Противградна служба је у првом невремену, у коме је било леда, за кратко време испалила 65 ракета – то је број ракета који у нашој општини никада није испаљен за сат до сат и по времена. Тиме се штета смањила, али није успела у потпуности да се спречи, јер овакве непогоде до сада и нису налазиле овако брзо, изненадно и оваквим интезитетом на овим просторима. Штете су евидентне и постоје, али службе су одрадиле велики посао“.

Осврнуо се и на пропусте, који су ствар појединаца, самих запослених, и њиховог личног односа према свом послу:

,,Било је, наравно, и пропуста. Имали смо ситуацију да је, због удара грома, оштећење настало у вртићу и необјашњиво је да домар после невремена није ушао у објекат, већ су деца дошла у вртић, па је тек онда констатовано да је дошло до оштећења. Наравно да су то пропусти, али то су ствари појединаца, самих запослених. Потпуно је нормално да се после невремена обиђе установа, или бар сутра ујутру, како би се установила штета, али овде то није урађено. Ту је у питању лични однос према свом послу, али генерално све службе, установе, комунална предузећа, Центар за социјални рад, месне заједнице, ватрогасне службе и полиција, која је одмах била на терену да регулише саобраћај, одрадили су добар посао и у два наврата јако брзо реаговали. Ми, као Општина и  као Штаб, смо брзо изашли са мерама, односно са почетком прикупљања података и анализом штете и мислим да ћемо бити међу првима који  ће имати комплетну анализу. Штета је огромна и видећемо како ће бити предложено да се помогне грађанима и пољопривредницима који су претрпели највећу штету и губитке“.

Извор: Q media

Претходни чланакЗапажен успех ученика ШОМО Кула на међународном музичком такмичењу
Следећаи чланакУпозорење РХМЗ: Нагла промена времена у ноћи између уторка и среде

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here