Министар Горан Весић боравио у радној посети општини Кула

Фото: Qmedia

КУЛА, 29.07.2023. – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић, боравио је у радној посети општини Кула. Повод посете била је церемонија уручивања уговора у оквиру Програма подршке примени напредних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја у јединицама локалне самоуправе на територији Републике Србије за 2023. годину. Уговори су уручени представницима десет локалних самоуправа, а укупан износ који је министарство определило је 100 милиона динара бесповратних средстава. Програмом је предвиђено да локалне самоуправе остварују право на бесповратна средства у износу од 50 одсто укупне вредности пројекта, у максималном износу од 15 милиона динара. Oсим општине Кула, следеће локалне самоуправе су добиле средства: град Суботица, општина Апатин, општина Блаце, општина Власотинце, општина Владичин Хан, град Краљево, град Сомбор, град Кикинда, општина Димитровград и општина Бољевац. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић, истакао је да је визија, како министарства, тако и Владе Републике Србије и председника Србије, Александра Вучића, подршка локалним самоуправама путем овог и многих других сличних програма како би оне добиле иновативна и најсавременија технолошка решења које до сада нису имале. Такође, министар Весић је нагласио да, захваљујући чврстом вођству и визији државног врха, Србија напредује и да имамо довољно новца за веће плате, пензије, али и за путеве, брзе пруге и саобраћајнице, те да, захваљујући тим средствима, можемо да нормално радимо на развоју и прогресу наше државе:

„Једна од првих ствари које сам желео да урадим када сам изабран за министра то је да покушамо да креирамо што више пројеката који ће бити од помоћи локалним самоуправама. Годинама сам радио у локалној самоуправи, додуше мало већој и богатијој од оних на чијем сте ви челу, али у сваком случају ми је јасно колико локалне самоуправе имају потребе да им се помогне са нивоа републике управо кроз овакве пројекте који наизглед, када гледате велике државне пројекте које ми радимо, изгледају мали, али за живот људи су свакако значајни. Због тога сам посебно срећан, иако није тема, због пројекта који смо прошле недеље, у присуству председника републике који је и покровитељ пројекта, потписали, а у питању је пројекат развоја локалне инфраструктуре, ЛИД пројекат. То је управо пут како треба да радимо и којим треба да идемо, пут захваљујући којем ће живот људи постати бољи и да тако показујемо на сваком кораку остварење комфора живота људи. Управо зато, једна од првих одлука коју сам донео, иако тада није баш било пуно простора јер је био октобар и буџет је малтене био завршен, јесте обезбеђење средстава за овај пројекат. Морам да признам да тада нисам ни сањао да ће бити овако висок одзив локалних самоуправа, а сада видим да је овај програм добар и сасвим је сигурно да ћемо за његову реализацију у наредној години обезбедити више средстава. Оно што желим још да кажем је то да ми је велико задовољство што се налазим овде, у Кули, које је једно од најстаријих насеља у Бачкој и својеврсна колевка српске националне мисли, као и град Габора и Јожефа Киша, Исидора Бајића, Карла Бијелицког и многих других знаменитих људи. Управо је Кула место које на најбољи могући начин показује шта значи бити корисник оваквог развоја Србије, а иза ког стоји визија председника Вучића.“

Укупна вредност пројекта општине Кула под називом „Иновативна решења система за праћење саобраћаја и унапређење семафорске сигнализације“ износи готово 18 милиона динара. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, изразио је своје лично задовољство што је Кула одабрана за домаћинство једне овако престижне церемоније и истакао је да је сарадња са министром Весићем и његовим министарством на највишем могућем нивоу, пре свега због агилности, коректности и максималне транспарентности министра и његовог тима:

„Министарство и сам министар је неко ко је увек присутан на терену, било да иде у сусрет проблемима или да испрати динамику решавања проблема. Мислим да је направљен искорак више тиме што је министарство, практично, једну уобичајену церемонију која се обично одржава у министарствима, изместило у једну малу општину и то је нама посебно значајно и драго што је одабрана Кула за један овакав догађај. Сам програм и сама средства која су опредељена значајна су и за нашу општину и за остале општине које су добиле ова средства, а за нас је значајно из разлога што и министар и његов ресор агилно решавају велике проблеме општине Кула и читавог нашег округа. Изградња брзог пута, па притом још и „Осмеха Војводине“, те и најаве да ће се градити из два смера, је нешто што је, само по себи заправо, искорак за општину Кула који ће бити забележен у историји, а да не причам о прузи која, од тачке да ће бити укинута долази до тачке да ће бити реконструисана и електрифицирана, је нешто што остаје забележено у историји наше општине и читавог округа. Због тога, упућујем велику захвалност министарству и лично министру Весићу на ангажовању да ови процеси буду, не само реализовани, већ и убрзани“.

Извор: Q media

Претходни чланакУ ТОКУ СУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ШТЕТЕ У ГРАДСКИМ ПАРКОВИМА
Следећаи чланакВременска и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here