Felavatták a Petőfi-mellszobrot Kúlán

Fotó: Qmedia

KÚLA, 2023.07.31. – Három Petőfi-szobrot avattak július utolsó hétvégéjén Vajdaságban a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként. Az elsőt Kúlán leplezték le, ünnepélyes kereten belül.

Ünnepi beszédet mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke:

-„Ma itt, a kúlai Petőfi szobor leleplezése előtt úgy érezhetjük mindannyian, hogy nekünk is jutott Petőfiből, hisz mi is hozzájárulhatunk emlékének életben tartásához, ezáltal hozzájárulhatunk közösségünk identitásának erősítéséhez is. Ilyen évfordulókon, mint amilyen Petőfi születésének 200. évfordulója saját korunkra is reflektálunk. Ezek az ünnepek alkalmat adnak az identitás megerősítésére és a közösségi összetartozás kinyilvánítására. Egy-egy szobor leleplezése nem csak arról szól, hogy amikor szoborról lehull a lepel, megcsodáljuk az eredményt, véleményt alkotunk, dicsérjük a művet. Ennél sokkal, de sokkal többről szól egy kiemelkedő történelmi személyiség szobrának leleplezése, mint amilyen Petőfi. Igazából mi saját magunkat leplezzük le előtte.

Фото: Qmedia

-Az egész programsorozat, Petőfi születésének a 200. évfordulója kapcsán a Mozdulj Petőfi! része. Azt gondolom, hogy a közösségépítés szempontjából, a vajdasági magyar közösség szempontjából is fontos, ahogy beszédemben említettem is, a magyarság, az összmagyarság, de ezen belül a délvidéki, a vajdasági magyarság is igazából az 1848-49-es forradalom és szabadságharcból, annak lelkületéből táplálkozik. Identitásunk megőrzése szempontjából ez az, ami nagyon közel áll hozzánk, és a nemzeti ünnepeink közül is talán ez az, amit ki tudnék emelni, amely megmozgatja leginkább az egész közösséget.

Petőfi Sándor életútja gyakorlatilag eggyé vált magával a forradalommal, a forradalom kitörésével és annak leverésével, hiszen a költő az utolsó csaták egyikében eltűnik, úgyhogy az ő egész életútja a forradalomra vetíthető rá. Azt gondolom, hogy fontosak ezek az események. Azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy minél több köztéri szobrunk legyen és, hogy ezeket az évfordulókat ki kell használni, hogy ebből tovább tudunk építkezni az elkövetkezendő időszakban is – tette még hozzá.

A ceremónia melyen több módon is megemlékeztek a költőről, a Szózat dallamaival zárult.

Forrás: Qmedia

Претходни чланакЗавршна конференција пројекта ,,Активни инклузивни сервис Кула“: Нови домови за 16 породица
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here