Завршна конференција пројекта ,,Активни инклузивни сервис Кула“: Нови домови за 16 породица

Фото: Qmedia

КУЛА, 31.07.2023. – У Свечаној сали Општине Кула одржана је завршна конференција пројекта „Активни инклузивни сервис Кула“. Циљ конференције био је представљање резултата АктИС пројекта који је реализован у периоду од јула 2021. до јула 2023. године. Нa самој конференцији извршена је и свечана додела кључева и уговора другој групи од 10 корисничких породица које су усељене у реновиране у опремљене стамбене јединице.

Пројекат „Активни инклузивни сервис Кула“ спровела је Општина Кула у партнерству са Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Плава птица“ Кула и Центром за социјални рад општине Кула. Пројекат је финансиран из средстава Европске уније у оквиру Програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији“, а кроз Канцеларију Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС.

Реконструкцијом 10 стамбених јединица у јавном власништву и куповином и реконструкцијом 6 појединачних јединица, Општина Кула је решила стамбене проблеме 12 породица из различитих циљних група и четири породице младих без родитељског старања који излазе из система социјалне заштите. Мере активне инклузије укључиле су подршку приступу јавним службама, обуку јавних институција и обраћање примајућој заједници, обуке, каријерно вођење и активно запошљавање уз менторство, успостављање социјалног предузећа са обуком и запошљавањем, мере за унапређење локалних политика, укључујући Кодекс доброг управљања  у активном укључивању.

Конференцију је отворио Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао да је опредељење општине Кула оснаживање социјалних случајева, како би нормално живели и зарађивали за живот:

,,Овај програм је највећа помоћ грађанима општине Кула, односно породицама које су обухваћене овим пројектом. Ради се о 16 објеката, 16 породица и 41. члану домаћинства. Пројекат је рађен готово две године, веома је комплексан и скуп. Десет општинских објеката је реновирано, опремљено намештајем и додељено корисницима, а шест објеката је купљено, реновирано и додељено корисницима. Деветнаест лица је запослено кроз пројекат, од тога дванаест жена, које су запослене у Социјалном предузећу за производњу тоалет папира или су оснажене да самостално започну посао. Поред стамбене компоненте, односно социјалног збрињавања, битна је и друга компонента – они су почели нормално да функционишу као  породице и да зарађују. Многима од њих ово је прво искуство да иду на посао, да зарађују своју плату и то је највећи бенефит. Плава птица, Центар за социјални рад и тим из Општинске управе одрадили су велики посао. Из УНОПС-а, Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге и из других организација, које су биле укључене у овај пројекат, стигле су само похвале за начин како су задаци реализовани. Овај пројекат је међу првима који је завршен, средства која су била наменски опредељена су утрошена, добити су вишеструке и ускоро крећемо у нови пројекат, вероватно са истим актерима. То је и опредељење Општине Кула – да се социјални случајеви оснаже, да више не буду социјални случајеви, да не живе од помоћи, него да сами зарађују за свој живот, да живе нормално и на тај начин ћемо смањити број корисника социјалне помоћи“.

Директор Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама ,,Плава птица“, Марко Кошутић, рекао је да су бенефити овог пројекта сјајни, да су животи учесника пројекта већ почели да се мењају, као и да се нада да ће, кроз неколико година, они постати потпуно оснажени:

,,Први део пројекта, онај који је финансирала Европска унија Путем УНОПС-а, је завршен, а бенефити су сјајни – 16 породица је усељено и ти станови су опремљени. То су људи који су оснажени за самостални живот. Стекли су многе нове вештине. Ми који их пратимо две године, а можемо да кажемо и дуже, јер су то људи са којима наше установе раде дуже време, једноставно су другачији – другачије изгледају, другачије се понашају, имају неко ново самопоуздање, очекују да се њихов живот мења на боље и заиста се променио. Ово је за нас фантастичан резултат. Било је много различитих фаза и препрека, али смо их све успешно превазишли. Програм је замишљен тако да након три до пет година ови људи постану потпуно оснажени, купе своје станове, запосле се, добију кредите, уштеде средства и оду, а да Општина Кула може исту услугу да понуди новој групи од 16 корисника. Ми настављамо да пратимо ове породице, да их подржавамо и оснажујемо и надамо се да ће што пре, из ове опције становања, отићи даље“.

Менаџерка пројекта, Татјана Лазор Обрадовић, похвалила је Општину Кула, која, по њеним речима, има позитивну перспективу, сјајан начин управљања и једна је од ретких са којом има фантастично искуство:

,,Ја сам водила пројекат од самог почетка и моје искуство је апсолутно позитивно. Мислим да је јако важно да, када се спроводе овакви пројекти, људи који учествују у пројектном тиму буду људи који су позитивно оријентисани према проблемима и препрекама, јер је најлакше рећи да нешто не може. Са тим се нисам суочавала овде, у општини Кула. Постојао је одговор на сваки проблем, увек се тражио начин како нешто може да се уради и то је та позитивна оријентација која је фактор који утиче на успешност реализације пројекта. Општина Кула је једна од ретких са којом сам имала толико позитивно искуство. Чланова је било пуно и сви смо функционисали као сат. Хтела бих да истакнем и подршку председника општине и уопште структуру у оквиру локалне самоуправе. Чини ми се да је читава установа тако оријентисана и да је начин управљања такав да људи траже решења за проблеме и у том смислу видим да је ово општина са позитивном перспективом и сигурно ће бити још оваквих пројеката“.

Десанка Малешевић, самохрана мајка, једна је од корисница која је, помоћу пројеката, добила кућу и одговарајући посао, на чему је изузетно захвална Општини Кула:

,,Учесник сам у оба пројекта – и за налажење посла и за стан. Самохрана сам мајка троје деце. Муж не плаћа алиментацију, немам никакве приходе, никаква средства и Општина ми је, на овај начин, помогла да нађем посао који могу да ускладим са бригом о деци, која не могу да буду сама, а такође ми је и помогла у овом пројекту са кућом, јер смо скоро пет година подстанари у Кули“.

Мајка детета са посебним потребама, Штефица Кривокапић, такође се захвалила председнику општине, као и директору ,,Плаве птице“ истичући да је ово за њу и њену ћерку поновно рођење:

Штефица Кривокапић: ,,Мајка сам Катарине Кривокапић, детета са посебним потребама. Међу првима смо ушли у овај пројекат, јер ми се учинио као велика шанса за нас две. Дуги низ година смо се селиле по различитим становима, нисмо имале обезбеђено стамбено питање и било ми је тешко да се запослим јер је тешко ускладити обавезе према детету са посебним потребама и посао. Ово је била велика шанса за нас, поновно рођење, и срећна сам што смо се пријавиле. Захвална сам председнику општине, који је препознао овај пројекат као значајан за Кулу и посебно Марку Кошутићу, који нам је много помогао“.

Извор: Q media

Претходни чланакУ парку код Дома за старе и пензионере у Кули откривена биста Шандора Петефија
Следећаи чланакFelavatták a Petőfi-mellszobrot Kúlán

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here