Србија и Република Српска обележавају Дан сећања на страдале у ,,Олуји“

Фото: РТВ

СРБИЈА, 04.08.2023. – У Приједору, у Републици Српској, данас ће бити одржана централна манифестација Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војно-полицијској акцији ,,Олуја“ која је почела 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину, у којој је протерано 220.000 Срба, а скоро 2.000 убијено.

Обележавању тог трагичног догађаја за српски народ, који Хрватска слави као дан победе и домовинске захвалности, присуствоваће председник Србије, Александар Вучић, као и званичници Србије и Републике Српске.

Србија и Република Српска заједно обележавају Дан сећања на страдале и прогнане Србе у ,,Олуји“ од 2015. године, а ове године први пут у РС.

Војно-полицијска акција ,,Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима документационог центра ,,Веритас“, током акције хрватских снага, погинуло је и нестало 1.960 Срба, а протерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине.

Извор: РТВ

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакОбјављене нове цене горива

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here