Одржана завршна манифестација Дана дијаспоре-исељеника – Централна прослава на главном градском тргу у Плаву

Фото: Удружење Црногораца Општине Кула

ЦРНА ГОРА, ПЛАВ, 08.08.2023. – У организацији Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима и Општине Плав, 29. јула 2023. године одржана је завршна прослава овогодишњих Дана дијаспоре – исељеника, централна прослава на Главном градском тргу у Плаву.

Традиционално, програм је започет химном Црне Горе, након које су уследили говори председника Плава, домаћина овогодишњих Дана дијаспоре – исељеника, господина Нихада Цановића, затим директора Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима, господина Арбена Јакупија, а након тога свој говор одржао је и председник Црне Горе, господин Јаков Милатовић.

Уводни говор одржао је председник Општине Плав, господин Нихад Цановић, који је поздравио све присутне и упутио речи добродошлице гостима у плавско-гусинску долину, крај у којем се на посебан начин чува и негује веза између дијаспоре и завичаја, имајући у виду да више од три Плава и Гусиња живе у иностранству.

В.д. директор Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима, Арбен Јакупи, исказао је своје лично задовољство и част да поздрави присутне, али и оне у дијаспори који нису били у могућности да присуствују централној свечаности. Истакао је понос и задовољство организацијом овогодишњих, шестих по реду, Дана дијаспоре – исељеника у Плаву, које су у сарадњи са Општином Плав, како је нагласио, премашила сва очекивања и поставиле високе критеријуме, као до сада најбоље организовани Дани дијаспоре-исељеника које је Управа реализовала. У свом говору упућеном дијаспори навео је циљ Управе да подстакне све институције државе да континуирано напредују како би се створили услови да се наша дијаспора полако враћа у матичну земљу. Истакао је задовољство што је ове године Управа, заједно са удружењима из дијаспоре, реализовала преко 150 значајних пројеката од претходних Дана дијаспоре.

Фото: Удружење Црногораца Општине Кула

На централној прослави се обратио и председник Црне Горе, Јаков Милатовић, који је уваженој дијаспори поручио: ,,Енергија коју осећам на сваком кораку уверава ме да љубав према нашој заједничкој кући, према Црној Гори, не могу умањити ни километри који вас, услед животних околности, привремено деле од њених граница“. Указао је на то да је дијаспора поуздан ослонац Црној Гори, њеном свеукупном друштвеном развоју и економском просперитету: ,,Догађаји попут овог лепа су прилика да се подсетимо колико је важно да, као држава, негујемо добре односе са црногорском дијаспором, која представља непроцењиво благо нашег културног идентитета и снажну економску подршку. Значајан је број активности којима сте ви, припадници црногорске дијаспоре, допринели развоју Црне Горе, чинећи је пуно бољим местом за живот него што је она то била у временима када сте били принуђени да је, надам се, само привремено напустите. Бићу слободан да констатујем да сте били, а и данас јесте – поуздан ослонац Црној Гори, њеном свеукупном друштвеном развоју и економском просперитету. Зато вам, као председник Црне Горе, одајем захвалност и исказујем спремност да учиним све да се однос државе према црногорској дијаспори додатно оснажи и унапреди“, казао је Милатовић. Он је доделио постхумно Повељу Управе за сарадњу са дијаспором- исељеницима Луцији Петричевић из Аргентине, коју је у име породице преузела њена сестра, Софија Петричевић.

Фото: Удружење Црногораца Општине Кула

По завршетку обраћања представника државних органа уследио је културно-уметнички програм КУД-а ,,Плавско језеро”, након чега је уприличена традиционална додела награда истакнутим појединцима и организацијама дијаспоре-исељеника, а овогодишњи добитници награда у пет категорија су: господин Ненад Стевовић – награда за очување државног идентитета и припадности Црној Гори, Асоцијација за солидарност и културу црногорских исељеника (Бурханиyе Карадаğ Гоçменлерı Yардıмлаşма Даyанışма ве кüлтüр дернеğı) – награда за допринос у области дипломатије и промоције Црне Горе, Зоран Симовић – награда за допринос у области спорта, Бошњачко донаторска фондација БД Фонд – награда за доброчинство, Удружење Црногораца Општине Кула – награда за допринос у области културе.

Такође, Управа за сарадњу са дијаспором-исељеницима, на предлог Општине Плав, додијелила је Плакету господину Шукрији Цецуњанину за доброчинство у области филантропских и добротворних активности и захвалницу главном уреднику, господину Рафету Хоту, за допринос у области културе, образовања, неговања и промоције, културног наслеђа, особености вредности и стваралаштва, као и очување традиције, културног и језичког идентитета Црне Горе у дијаспори. Клаудиу Петричевићу (у спомен на Луциу Петричевић) додељена је Повеља у области очувања државног идентитета и припадности Црној Гори.

Након доделе награда истакнутим представницима дијаспоре – исељеника и удружења дијаспоре-исељеника, као и појединцима, присутнима се обратио Слободан Баланџић, председник Удружења Црногораца општине Кула, који се тим путем захвалио у име награђених и одржао кратак говор о удружењу, у чије је име примио награду.

Након тога публику је забављао КУД ,,Текстилац” из Бијелог Поља, а потом је уследио концерт регионалне звезде, певача Хари Мата Харија, који је публику забављао својих највећим хитовима.

Извор: Удружење Црногораца Општине Кула

Претходни чланакУспешно уклоњено стабло са објекта Дома здравља у Крушчићу
Следећаи чланакНајвећа инвестиција у објекте културе икада у општини Кула: Обезбеђена средства за реконструкцију бивше зграде МУП-а

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here