Обележава се Међународни дан младих

Фото: zjz.org.rs

СРБИЈА, 11. 08. 2023. – На иницијативу Уједињених нација, сваке године, 12. августа, обележава се „Међународни дан младих“. Овај важан датум има за циљ да укаже на значај улоге младих људи у друштву, као и да подстакне младе на организовање активности у циљу скретања пажње јавности о свом положају.

Појам „млади” описује фазу живота између детињства и одраслог доба. Младост је посебно животно раздобље у којем се, уз биолошко и психолошко сазревање, одвија и процес укључивања појединца у друштвену заједницу. Током тог раздобља, од младих се очекује да развију вештине и способности којима би могли да преузму улоге у свим областима друштвеног деловања. Процес укључивања појединца у друштво по правилу траје док се не постигне примерен степен социјалне аутономије, одговорности и самосталности.

Према проценама Уједињених нација, половина светске популације је млађа од 25 година. Она се суочава са многим неједнакостима и неправдама, стога овај дан треба искористити за признање доприноса младића и девојака широм света развитку друштва.

Извор: Qmedia

Претходни чланакСећање на писца Корнела Сентелекија 20. августа у Сивцу
Следећаи чланакKад се они појаве, протести утихну – слободан пад опозиције у Бачкој Паланци

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here