Набавка котлова на гас и биомасу: Субвенције за 73 домаћинства у општини Кула

Фото: Qmedia

КУЛА, 15.08.2023. – Предстојећу зиму 73 домаћинства у општини Кула дочекаће са новим котловима на гас и биомасу. За то су им данас, у Свечаној сали општине Кула, додељене субвенције које су обезбедили Министарство заштите животне средине и Општина Кула.

Грађанима је уговоре доделио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао да је до сада преко 300 грађана, на два конкурса, у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике, добило значајну помоћ:

,,До сада – претпрошле, прошле и ове године, преко 300 грађана добило је помоћ од стране Општине Кула, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике. Са та два министарства Општина удружује средства која, на два конкурса, опредељује за помоћ при куповини котлова, углавном на гас или биомасу, соларних панела, ПВЦ прозора и изолацију објеката“.

Фото: Qmedia

Нагласио је да је замена котлова изузетно значајна са аспекта екологије, али и са аспекта енергетике, па је, показало се, уштеда кроз котлове који су замењени помоћу овог програма, изузетно велика:

,,Данас уручујемо уговоре које је Општина Кула реализовала са Министарством заштите животне средине, за замену котлова, односно на прелазак котлова на гас и биомасу. Значај је огроман са аспекта екологије, што је свакако у фокусу. Прошле године, кроз котлове који су реализовани из овог програма и кроз замену котлова у јавном сектору (15 објеката је прошле и ове године прешло са мазута и угља на гас, а ове године ће бити реализовано још таквих инвестиција), дошло је до значајне уштеде, као и до смањења CO2 у ваздуху. Пандан са уштедом CO2 је као да је сасађено 100.000 стабала. Наравно, ово је само један начин да се утиче на заштиту животне средине и да се смањује загађење ваздуха, али очување природе и биодиверзитета је примарна ствар и не може бити компензовано само овом мером, тако да се паралелно ради на више фронтова и у више смерова. Поред еколошког момента, реч је и о енергетици, зато што сва нова опрема битно смањује утрошак енергената и тиме се, у укупним енергетским билансима државе, утиче да се троши што мање енергената, што је битно не само за Србију, него и регион, али и цео свет. Крајња мера је да се помогло грађанима помогло не малим финансијским средствима које су обезбеђена по овом конкурсу“.

Фото: Qmedia

Он је позвао грађане да прате конкурсе, јер ће Општина Кула већ кроз неколико недеља расписати нови, овога пута у сарадњи са Министарством рударства и енергетике:

,,Сви они који нису прошли на овом конкурсу, кроз неколико недеља могу да се пријаве на нови конкурс који расписује Општина Кула, сада са Министарством рударства и енергетике, где ће такође моћи да се пријаве за котлове, али и за још неке мере – замена ПВЦ прозора, изолација кућа и постављање соларних пенал и то је сигурно мера  која ће се спроводити у наредних неколико година“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакÚjdonságok várnak a diákokra szeptember 1-jétől: Több tornaóra, aktivitásfigyelő szoftver
Следећаи чланакA viharkár bejelentésére még péntekig van lehetőség

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here