Újdonságok várnak a diákokra szeptember 1-jétől: Több tornaóra, aktivitásfigyelő szoftver

Fotó: pixabay

SZERBIA, 2023.08.15. – Már csak két hét van a tanévkezdésig.

Gyors ütemben javítják azokat az iskolákat, amelyek károkat szenvedtek az elmúlt időszak viharaiban, hogy szeptember 1-jén készen álljanak a diákok fogadására. A szülők is megkezdték a felkészülést, tankönyveket és tanszereket vásárolnak.

A pedagógusok 5,5 százalékos béremeléssel kezdik a tanévet, vagyis a szeptemberi fizetésük mintegy 4.100 dinárral lesz magasabb. A következő emelésre pedig januárban számíthatnak, amikor 10 százalékkal emelik a bérüket, vagyis további 7.000 dinárral.

Több tornaóra

Kezdetben összesen 120 általános- és középiskolai osztályban lesz több tornaóra, pontosabban 100 általános iskolai és 20 középiskolai osztályban. Ez része annak a kísérleti projektnek, amely a Minden gyermeknek joga van egészségesen felnőni nevet viseli, és amelyet három minisztérium, az egészségügyi-, az oktatási- és a sportminisztérium valósít meg.

Az oktatási minisztériumnak augusztus 20-áig kell eldöntenie, hogy mely iskolákban vezeti be ezt a projektet, a 2024/25-ös tanévtől azonban minden iskolában bevezetik. Az általános iskolák alsó tagozataiban a tornaórákat az osztálytanító és a testnevelő tanár közösen tartja.

Bevezetik a fizikai aktivitást figyelő szoftvert

A szerbiai diákok leggyakoribb egészségügyi problémái közé tartozik a rossz testtartás, a gerincferdülés és az elhízás. A Batut Intézet kutatása szerint ma már minden nyolcadik gyermek elhízott, és minden ötödiknek van túlsúlya. Az orvosok évek óta arra figyelmeztetnek, hogy sürgős változtatásokra van szükség, mert a gyerekek keveset mozognak, egészségtelen ételeket fogyasztanak, a szabadidejüket java részét pedig a képernyők előtt töltik.

Az oktatási minisztérium bejelentette, hogy a következő tanévtől minden iskolában bevezetik azt az információs rendszert, ami figyelemmel kíséri a tanulók testi és motorikus képességeinek fejlődését. A tanárok letesztelik a tanulókat, beviszik az adatokat a szoftverbe, a kapott eredmények alapján pedig javaslatot tesznek arra, hogy a tanulók milyen gyakorlatokat végezzenek el az iskolában, illetve otthon.

Nyolc új oktatási profil kerül be a duális modellbe

A gazdasági igényekhez igazodva nyolc új duális oktatási profilt vezetnek be a szakközépiskolákban a következő tanévtől. Az új oktatási profilok között szerepel: a fűtés- és klímaszerelő technikus, vasúti vontatójárművek technikusa, hajózási technikus – folyami szakirány, közúti forgalmi technikus, valamint kárpitos-dekoratőr.

Forrás: vajma.info, Euronews Serbia

Претходни чланакПријава штете настале услед невремена могућа до петка
Следећаи чланакНабавка котлова на гас и биомасу: Субвенције за 73 домаћинства у општини Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here