Министарка Дарија Кисић посетила Кулу

Foto: Q media

КУЛА, 16.08.2023. – Министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић, боравила је у радној посети Кули. Министарку су дочекали председник општине Кула, Дамјан Миљанић, заменик председника општине Кула, Карољ Валка и помоћница председника општине, Јелена Павков. Председник општине са сарадницима најпре је одржао састанак са министарком Кисић у свечаној сали Скупштине општине Кула, где је било речи о програмима подршке министарства који се тренутно реализују на територији општине Кула. Састанку су, поред министарке и представника локалне самоуправе, присуствовали и директор удружења „Плава птица“, Марко Кошутић, директорка Центра за социјални рад општине Кула, Гордана Вакула и директорка Предшколске установе „Бамби“, Снежана Булатовић. Министарка Кисић посетила је вртић „Колибри“ и Центар за социјални рад, где се, на лицу места, упознала са функционисањем ових установа и програмима подршке који се реализују у њима. Говорећи о финансијској подршци министарства, министарка Кисић истакла је да је општина Кула једна од 52 локалне самоуправе које су добиле тај вид подршке. Такође, похвално се изразила о општини Кула која издваја значајна средства када је у питању пронаталитетна политика:

„Велико је задовољство данас бити у Кули, која је једна од 52 локалне самоуправе која је добила финансијску подршку Министарства за бригу о породици и демографију када је у питању реализација различитих пројеката из области популационе политике и демографије. Том приликом за општину Кула је издвојено око 15 милиона динара и широк спектар различитих активности ће да се спроводи. Ја бих похвалила општину Кула која издваја значајна средства за спровођење пронаталитетне политике, од финансијске подршке новорођеној деци, материнског додатака, школског прибора, дечијих игралишта, радионица, подршке родитељству, портала, што представља читав један спектар различитих мера. На крају, то се и позитивно одразило, зато што је општина Кула једна од локалних самоуправа која последњих година бележи раст броја новорођене деце. Као пример, у току прошле године, рођено је 57 беба више него што је рођено годину пре, а на основу података о броју новорођених беба до данас, надамо се да ћемо успети тај број да надмашимо и да ће све више дечијих осмеха да буде у овој лепој општини“.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, изразио је задовољство посетом министарке Кисић и истакао је да очекује да ће сарадња општине Кула и Министарства за бригу о породици и демографију кроз конкретне идеје и пројекте и убудуће ићи узлазном путањом:

„Драго ми је да сам имао прилику да угостим министарку Кисић и њене сараднике, а ова посета нам је веома значајна, не само због реализације пројекта који је подржан од стране министарства у износу већем од 15 милиона динара, него и самом чињеницом да је министарка дошла у Кулу и да се уверила како функционишу наше установе и како ће да се реализује читав пројекат који је тек кренуо да се ради. Имамо значајну подршку у оним стварима које смо ми проценили да је за општину Кула најпотребније, а то је подршка за субвенционисање другог детета, дакле смањење трошкова смештаја другог детета у вртићима, потом подршка једном новом сервису који ће бити, пре свега, родитељима од користи, како би могли да реализују неке кућне послове преко тог сервиса и изградња једног мултифункционалног игралишта које ће бити не само игралиште за децу, него и за пензионере, те ће тако бити место сусрета свих генерација у центру Куле. Такође, ту је још један пројекат министарства који је реализован у Кули, а то је подршка у куповини кућа младим мајкама, тако да је пуно корисних ствари у питању, а и нама је веома значајно лично присуство министарке и њена подршка будућим плановима које има општина Кула“.

Директорка предшколске установе „Бамби“, Снежана Булатовић, захвалила се у име читавог колектива министарки Кисић што је посетила њихову установу како би се ближе упознала са њиховим радом и дугогодишњом традицијом адекватне бриге о најмлађим становницима општине Кула:

„Мени је драго, у име целог колектива, да смо имали прилику да угостимо министарку и негде да јој покажемо само један мали сегмент рада у вртићу, а уједно и да се захвалимо у име свих наших корисника, јер кроз подршку министарства корисници имају бенефите, а то ће свакако позитивно утицати на квалитет образовно-васпитног рада у нашој установи“.

Министарка Кисић посетила је домаћинство Илије Бубоње и Миљане Бајагић у Кули, који су, захваљујући субвенцији министарства за куповину прве некретнине за младе мајке, решили имовинско питање и сада су у процесу реновирања куће. Илија Бубоња рекао је да је сопствени дом, без кирије, велика ставка у њиховим животима и да се сада стичу услови и за проширење породице:

„Ова подршка нам значи много, посебно имајући у виду да сада немамо кирију и да је једно финансијско оптерећење нестало из нашег кућног буџета. Ово је сада наш дом, тренутно га реновирамо и, када буде готов, моћи ћемо да размишљамо и у правцу проширења наше породице. Захвалио бих се министарки Кисић на посети и, уједно, захваљујем се министарству на овој, за нас најважнијој, подршци“.

Министарка Кисић истакла је да је ова породица најлепши могући пример и слика, како општине Кула, тако и наше државе у целини. Министарка је, такође, поручила свим младим женама и свим женама које се тако осећају и које могу да се остваре као мајке да могу да траже подршку од своје државе, јер је држава увек уз њих, а у прилог тој чињеници говори и податак да је до сада око 350 жена остварило право на субвенцију и купило своју прву некретнину:

„Сигурно се данас налазимо у једном од најлепших места на свету, у Кули са овом дивном породицом, са нашом Миљаном која је родила нашу Милу и која је остварила право на субвенцију за куповину прве некретнине. У овој дивној кући ће, за неколико месеци, да живи ова лепа породица и ми желимо много среће у њиховом новом, топлом, дому, желимо им још више деце и желимо да се чује много дечије граје и осмеха у овој кући. Поручила бих свим младим женама и свим женама које се тако осећају и које могу да се остваре као мајке да, уколико немају некретнину, могу да траже подршку од своје државе, јер је њихова држава уз њих и да је до сада око 350 жена остварило право на ову субвенцију и купило своју прву некретнину.“

Извор: Q media

 

Претходни чланакОбјављена нова верзија мобилне апликације ,,Узми рачун и победи“
Следећаи чланакНови парк код СПЕНС-а

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here