Kúlán járt a családokért és demográfiáért felelős miniszter

Foto: Qmedia
КÚLA, 2023.08.17. –  Kúlára látogatott szerdán Darija Kisić, a szerb kormány családokért és demográfiáért felelős minisztere, valamint helyettese, Milan Cvetkov. A vendégeket többek között Damjan Miljanić, Kúla község polgármestere, Valka Károly alpolgármester és Jelena Pavkov, a polgármester segédje fogadta. A munkajellegű megbeszélést követően a vendégek először a Kolibri óvodába, majd egy egyedülálló édesanyához látogattak, akinek minisztériumi támogatással sikerült saját lakóházat vásárolni.

− Kúla egyike azon 52 önkormányzatnak, amelyek sikeresen pályáztak a családtámogatási és demográfiai projektumokra. A község 15 millió dinárt kapott, a támogatásnak köszönhetően pedig különféle tevékenységek széles skálájának megvalósítása vált lehetővé. Kúla egyébként is jelentős eszközöket különít el a családok támogatására és a demográfiai helyzetkép javítására. Itt elsősorban az újszülött gyermekek támogatására, az anyasági pótlékra, a tanfelszerelés támogatására, a játszóterek építésére, a szülők támogatására, valamint a különböző műhelymunkákra kell gondolni – mutatott rá a miniszter.

Darija Kisić kiemelte, Kúla azon ritka községek közé sorolható, ahol az utóbbi években nőtt az újszülöttek száma. Tavaly például 52 gyermekkel több született, mint két évvel korábban. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy az újszülöttek száma az idén tovább emelkedik, ezáltal pedig a községben lakók száma is növekedni fog.

− Jelenleg a község központi óvodájában vagyunk, amely a nyári szünidőben is teljes kapacitással működik, és bízunk abban, hogy az előttünk álló időszakban még többen leszünk, és hogy a gyermekek mosolyának köszönhetően még több ilyen intézmény épül – fogalmazott a miniszter.

A Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben a delegációt az óvoda dolgozóinak nevében Snežana Bulatović igazgató köszöntötte, aki elmondta, örül annak, hogy a minisztérium képviselői közvetlenül is betekintést kaptak az óvoda működésébe.

− Bízunk abban, hogy a beruházásokból az előttünk álló időszakban felhasználóink, azaz a legkisebbek profitálnak majd – fogalmazott az intézmény igazgatója.

A munkajellegű megbeszélést összegezve Valka Károly, Kúla alpolgármestere lapunknak elmondta, a község a minisztériumnál egy többrétegű és nagy projektummal sikeresen pályázott, és 15 millió dinárt kapott.

− Nagyon jelentős számunkra az elnyert támogatás, hiszen a projektum keretében összefoglaltuk mindazokat a dolgokat és tevékenységeket, amelyekre szükségünk van, és amelyek különösen fontosak az itt élő polgárok számára. Ide tartozik például a második újszülött gyermek támogatása a családban, ami alatt tulajdonképpen a gyermek óvodai tartózkodásának csökkentett költségeit kell érteni, de ide sorolható továbbá egy új, úgynevezett házi szolgáltatás bevezetése, amely segít a kisgyermekes szülőknek bizonyos munkák elvégzésében. Ismertettük továbbá annak a multifunkcionális játszótérnek a tervezetét is, amely hamarosan Kúla központjában épül, és ahol a gyermekektől a nyugdíjasokig mindenki megtalálja a helyét és töltheti szabad idejét – sorolta Valka Károly.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a már felsoroltak mellett a pályázaton vissza nem térítendő házvásárlási támogatást is sikerült biztosítani a fiatal egyedülálló, és gyermeküket egyedül nevelő édesanyák számára, akik nem rendelkeznek ingatlannal. Szerbia családokért és demográfiáért felelős minisztere és helyettese kúlai látogatásuk végén egy ilyen anyát kerestek fel.

Foto: Qmedia

Forrás: magyarszo.rs

Претходни чланакУ току радови на трим стази на Вашаришту, за пар дана поново на располагању грађанима
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here