„A kenyér a megmaradás, az élet és a munka gyümölcse”

Fotó: Tomi Tamás
KÚLA, 2023.08.21. – A kúlai Szent György római katolikus templomban ünnepi misével vette kezdetét államalapítónk tiszteletére és az új kenyér megszentelésére szervezett esemény.

Idén áprilisban Körmöczy Rókus kúlai gazda parcelláján történt a búzaszentelés, így az új lisztből készült kenyeret a helyi egyházközség tanácsának képviselői és Juhász György plébános kíséretében Körmöczi Kornél vitte be az ünnepi szentmisére.

Juhász György, plébános, Kúla: „A kenyérszentelés jelképezi azt, amit a Jóisten enélkül adott, meg azt, amiért mi, emberek megdolgoztunk. Ennek a kettőnek megvan a maga együttese. A Szentírás azt írja, hogy amikor a Jóisten megteremtette az embert, akkor két feladatot adott az embernek. Az egyik: sokasodjatok, szaporodjatok, tehát az életet szolgálja az ember, másrészt hajtja a hatalmába a természet erőit. Mind a kettő végső soron az élet védelmét, támogatását akarja.”

Fotó: Tomi Tamás

A hívek és a fiatalok mellett az ünnepi szentmisén jelen volt Bájity Borisz, a tartományi képviselőház főtitkár-helyettese, továbbá Hugyik Karolina, tartományi képviselő is.

Bájity Borisz, főtitkárhelyettes, Tartományi Képviselőház: „Nagyon fontos, hogy együtt legyünk, hogy együtt tudjuk ünnepelni a számunkra fontos dátumokat. Az egyik legfontosabb egyértelműen Szent István napja, a nemzeti összetartozás napja, itt is nagyon fontos, hogy azt tudjuk megmutatni, hogy továbbra is itt vagyunk, hogy ez a közösség erős, hogy a közösséget továbbra is építeni tudunk, és hogy együtt tudunk ünnepelni.”

Fotó: Tomi Tamás

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere szerint az államalapító napját az összmagyarság ünnepeként éljük meg, ezért a vajdasági magyarság számára különösen fontos Szent István.

„Én úgy gondolom, hogy ez a nap az mellett, hogy megemlékezünk nagy királyunkról, Szent Istvánról, ez mellett én úgy gondolom, hogy az új kenyér a kenyérnek a lényegét is jelenti, mivel a magyar embereknek a munkájának a terméke, és ennek a megszentelése, ennek a megvágása szimbolikus. A kenyér az a megmaradás, az élet és a munka gyümölcse.”

Претходни чланакHamarosan elkezdik a Vajdsaság mosolya út megépítését
Следећаи чланакГас неће фалити ни домаћинствима нити индустријским потрошачима

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here