Почиње изградња тржног центра „Nova Retail Park Kula“, посао за неколико стотина људи

Foto: Tomi Tamaš

КУЛА, 22.08.2023. – У Кули је уприличена свечаност полагања камена темељца за изградњу тржног центра „Nova Retail Park Kula“, који ће се налазити на површини од пет хектара  и где ће бити изграђено укупно 15500 квадратних метара комерцијалног простора. Камен темељац су положили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић, инвеститор Марко Грујичић и председник општине Кула, Дамјан Миљанић. Министар Весић поздравио је овај пројекат, са надом да ће ова инвестиција постати инспирација другим компанијама да преузму иницијативу и развијају пројекте који ће ојачати сектор грађевинарства и српске привреде:

„Прво, желим Марку да се захвалим на томе што је, као домаћи инвеститор, успео да направи један ланац који ће до краја године имати пет оваквих ритејл паркова, што значи да имамо и домаће компаније које могу да парирају страним компанијама и за нас је то веома важно. Ми смо, као земља, прошле године имали 4,4 милијарде евра страних инвестиција а, када кажемо инвестиција, то се не односи само на стране инвестиције, већ ту спада и једна оваква инвестиција. Чињеница је да свака инвестиција обезбеђује упошљавање грађевинске индустрије која чини шест процената БДП-а и због тога је важно да она настави да се развија, како би БДП могао даље да расте. Овај тржни центар ће донети 300 радних места, што је за место као што је Кула веома значајно и на овај начин подржавамо равномерни развој читаве Србије. Кула ће се наћи на једној брзој саобраћајници која почиње да се гради и која почиње код Бачког брега, затим иде преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, оба Бечеја, Кикинде и, на крају, до Српске Црње. То је та чувена „смајли саобраћајница“ коју уговарамо и која би требало да почне да се гради до краја ове године, што значи да ће Кула имати много бољу позицију и да ће бити место где ће и друге компаније желети да дођу и инвестирају“.

Инвеститор Марко Грујичић истакао је да је Кула одлична локација за један овакав инвестициони подухват, с обзиром да има повољну позицију у региону и одличну повезаност са околним местима и градовима:

„Наша компанија има дугогодишње искуство у развоју и изградњи комерцијалних објеката, те је идеја о улагању у концепт ритејл паркова у градовима у Србији дошла као логичан след у развој компаније. Одлука да одаберемо Кулу за наш ритејл пројекат није дошла случајно. Ми смо детаљним истраживањем тржишта и инвестиционих потенцијала дошли управо до Куле као одличне локације захваљујући својој позицији у региону и одличној повезаности са околним местима и градовима. Поред одличне локације, подршка локалне самоуправе нам је у великој мери помогла у доношењу овакве одлуке“.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, рекао је да је ово велики дан за општину Кула, јер ће бити упослено неколико стотина људи. Такође, Миљанић је истакао да општина Кула крупним корацима иде ка статусу незаобилазне, економски пожељне, локације:

„Поштовани министре Весићу, поштовани господине Грујичићу и сви драги гости и представници медија, задовољство ми је данас да овде у Кули, у Индустријској зони која је иначе тачка развоја наше општине, све поздравим и да се захвалим инвеститору који је одабрао ову локацију и, уопште, нашу општину за ову веома важну инвестицију. Није у питању само 300 нових радних места, већ је то један потпуно нови квалитет живота у нашој општини који доноси овај тржни центар, а такође би то све било немогуће и општина Кула не би тако била препозната као место за инвестиције да није посвећене политике Владе Србије и улагања у инфраструктуру. Наравно, веома је битна улога и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер управо ова локација биће у наредним годинама једна раскрсница и место где ће бити изграђен пут на будућу обилазницу, као и многи други путеви, тако да и општина Кула постаје раскрсница путева и то, наравно, привлачи инвестиције и доказ је и овај данашњи дан. Још једном хвала и Грујичићу и министру Весићу, као и свима вама што сте увеличали овај веома битан догађај за општину Кула“.

Поред супермаркета, модних брендова и технике, „Nova Retail Park Kula“ ће понудити и пропратни садржај, ресторане, кафиће и дечије играонице. Током грађевинске фазе биће упошљено 300 радника, док ће по завршетку изградње бити запослено више стотина људи у малопродајном сектору и сектору одржавања.

Извор: Q media

 

 

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here