Напредак Сомбора не би био могућ без грађана, велики пројекти су пред нама! Антонио Ратковић: Част ми је што доприносим развоју града

Foto: Privatna arhiva

Очекују нас бројни инфраструктурни пројекти, од изградње брзе саобраћајнице, привођења крају вишедеценијског питања водноснабдевања у свим насељеним местима на територији Града, као и гранично проширење и прекатегоризација прелаза Бачки Брег. Желимо да Сомбор буде град по мери свих Сомбораца – каже градоначелник Антонио Ратковић.

Ђак генерације и узоран спортиста који се преко 20 година бавио фудбалом, по завршетку студија и стицања мастер дипломе на Шумарском факултету почео је да тражи запослење и прошао различите послове, од занатских, до оних у струци. Био је председник Савета месне заједнице у родном Бачком Брегу и већ тада показао велико интересовање за унапређење услова у којима његови суграђани живе.

Сомбор је са њим добио 97. градоначелника, најмлађег до сад, који својим заразним ентузијазмом и вером у даљи развој и напредак и нас тера да размишљамо о различитим идејама које доприносе развоју сваке заједнице.

Елегантан, широког дечачког осмеха и у стилу правог српског домаћина, у свом кабинету дочекао нас је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора. У отвореном, лаганом разговору сазнајемо више о његовим идејама и плановима, али и пројектима који су реализовани у Сомбору, и истовремено се подсећамо зашто се увек радо враћамо у овај прелепи град на западу Бачке.

У претходном периоду, лице Сомбора добило је још лепши изглед. Реализован је велики број важних пројеката који су омогућили даљи развој Града и унапређење животног стандарда. Знамо да Сомбор очекују нови велики пројекти и нова улагања. Kоји су ваши приоритети за Град?

Оно што је свакако веома важно јесте равномеран развој како Сомбора, тако и осталих насељених места на територији Града. Желимо да обезбедимо један безбрижан и функционалан живот, у складу са савременим тенденцијама. С тим у вези, реализујемо и у плану за наредни период имамо различите инфраструктурне пројекте, нарочито када је у питању путна инфраструктура, како кроз реконструкцију постојећих, тако и кроз изградњу нових саобраћајница.

Сарадња на свим нивоима власти
Такође, ту су улагања у водовод и канализацију, улагања у области здравства и образовања, као и културе и спорта-по којима је наш град нарочито познат, потом улагања у Индустријску зону, како би наш град спремно дочекао нове инвеститоре који ће даље омогућити отварање нових радних места. Оно што је такође јако важно је неговање сјајне сарадње са вишим нивоима власти, односно Покрајинском и Владом Републике Србије, које нам континуирано пружају подршку у реализацији свих важних пројеката, идеја и планова.

Узевши у обзир захтевност вашег посла и његову свакодневну динамику, немогуће је не запитати се како усклађујете своје дужности градоначелника са приватним животом?

Ма колико захтевна и одговорна била функција коју обављам, морам да истакнем да свој посао радим са великим еланом, пре свега зато што ми је част да допринесем развоју ове заједнице и помогнем да се сваки човек у нашем граду и свим насељеним местима осећа добро и има све услове за један леп и пристојан живот.

Пошто је ово трећа година да обављате функцију градоначелника, можете ли издвојити шта је оно најважније што сте до сада научили као градоначелник?

Стрпљење. У жељи да што пре видимо резултате и уживамо у бенефитима неког рада, често заборавимо да је за све што је добро потребно време. Ми смо као народ динамични, темпераментни, брзи и јако често желимо инстант резултате, што наравно није могуће, па са те стране неретко будете критиковани, упркос чињеници да је неке ствари физички немогуће завршити у року који би грађани желели. Међутим, са друге стране, та црта наших људи истовремено вас тера да будете бољи, делотворнији, ефикаснији. Да радите више и делујете брже. Kада се све то сабере, добри резултати не изостају.

Можете ли издвојити највећи изазов са којим сте се до сада суочили као градоначелник?

Ја сам имао ту срећу да се са различитим ситуацијама суочим и доста тога научим док сам био на позицији заменика некадашње градоначелнице Душанке Голубовић, која је обављала сјајан посао и започела неке од дугогодишњих великих пројеката које сада приводимо крају. Сваки од тих пројеката доносио је нове изазове и тражио додатну посвећеност. Ипак, ако бих морао издвојити само једну ствар, односно изазов, који је највише оставио трага, не само у нашем граду већ у целом свету, то је период корона вируса. Тада смо сви били стављени на један важан тест, који смо, захваљујући изузетном тимском раду, успешно превазишли. У том периоду готово сви наши планови су привремено били заустављени или значајно успорени. Међутим, то нас није спречило да заједнички нађемо прави начин и обезбедимо нашим грађанима све услове за заштиту и лечење овог вируса, али и да истовремено наставимо реализацију планова које смо обећали, а све у циљу стварања бољих услова за живот и свакодневно фунционисање свих наших грађана.

Грађани да рачунају на успех
Градоначелник Ратковић истиче да је добра стратегија изузетно важна.

– Руководећи се изузетном стратегијом за будући период и даљи развој, коју је изнео председник Србије Александар Вучић, са сигурношћу могу да кажем да грађани могу рачунати на нове успехе и даљи просперитет.

Kако остајете мотивисани у суочавању са изазовима?

Довољно је да видим резултате. Ово је мој град, град који волим и који ми је подарио неке од најлепших успомена у животу. Заиста, свим срцем желим да он настави да се развија, расте, напредује. На свим пољима и у сваком смислу. Толико наизглед тешких и „немогућих“ ствари смо успешно привели крају, да сада заиста верујем да ништа није немогуће. На крају, довољно је да се прошетате или прођете аутом и да видите колико је тога урађено.

Промене видне, улагања очигледна
Независно да ли је ваша сфера интересовања област спорта или културе, да ли идете на посао аутом, пешке или бициклом, да ли похађате школу или вртић, промене су свуда видне. Улагања су очигледна. Имамо нове путеве, тротоаре и бициклистичке стазе, нови изглед и боље услове добиле су и образовне и културне установе, ново рухо добиле су улице, пијаце и паркови, постављена су нова игралишта… Е то је оно што мотивише и тера да желите и да радите више. То су мој мотив и моја сатисфакција.

И више је него очигледно да сте на свој град поносни и да уживате у сваком његовом сегменту. Више пута сте споменули бројне пројекте и активности које су успешно реализоване у претходном периоду. Можете ли нам онда рећи, какво је ваше мишљење о тренутном стању у Сомбору?

Kако сам и претходно рекао, ја сам поносан на наш град, на људе са којима сарађујем и на успехе које заједно постижемо. Поносан сам на наше суграђане који нам дају ветар у леђа и подстичу нас да будемо бољи. Мислим да је Сомбор на одличном путу и задовољан сам тренутним стањем. Свакако, то нас не уљуљкава и не зауставља у даљим плановима, баш насупрот. Много тога још желимо да урадимо. Потенцијали нашег Града су огромни и наша је апсолутна жеља да они достигну свој пун капацитет. Желимо да људи овде остану и желимо да се овде врате. Потребно је доста рада, али нама не фали ни воље ни жеље, тако да очекујемо велике резултате и убудуће.

Можете ли нам издвојити неке од најважијих пројеката чија је реализација у току?

У току су радови на реконструкцији државног пута од Kљајићева до Телечке у укупној дужини од 6,5 км, као и радови у Индустријској зони. Изводе се радови и на реконструкцији Апатинског моста, чија је вредност 120 милиона динара, пошто је у јулу месецу завршена комплетна деоница до Апатина, у укупној дужини од 12 км.

Започели су и припремни радови на изградњи пута од Бачког Моноштора до Kупусине, укупне дужине 10,6 км, а очекује се почетак радова и на асфалтирању деонице Стапар-Сивац, 3. фаза, у дужини од 15,8 км. У наредних месец дан очекује се и почетак радова на првој фази изградње атарског пута од Риђице до Растине, чија је укупна дужина 6,5 км.

У току је реконструкција сеоских амбуланти, као и радови на климатизацији и изградњи дела трибина у Градској хали „Мостонга“.

Пре неколико дана отворили смо и нови кружни ток, где смо се додатно осврнули на безбедност наших најмлађих ушесника у саобраћају и у оквиру пројекта издвојили посебну саобраћајну траку за безбедан прилаз родитеља вртићу.

Такође, не смемо изоставити ни доградњу вртића, чиме ће се смањити листе чекања и омогућити нова места за наше најмлађе. Уз то, ми смо Град који омогућује субвенције за боравак деце у приватним вртићима, а ове године обезбедили смо и бесплатне уџбенике за све ђаке прваке. Један од већих пројеката који ће бити започет је и изградња паркиралишта на бившем Прокупцу. Све у свему, велики број пројеката је реализован у претходном периоду и још много њих је у плану.

Шта је оно што грађани Сомбора могу да ураде и тако допринесу томе да њихов град учине још бољим местом?

Kонстантно се трудимо да укључимо наше грађане у доношење одлука које су важне за место у којем живе. Желимо да Сомбор буде град по мери свих Сомбораца. Оно што се у том смислу показало изузетним је програм партиципативног буџетирања, који омогућује да грађани сваке Месне заједнице самостално бирају пројекат који ће бити реализован на територији њихове Месне заједнице. Због сјајних резултата који су на овај начин постигнути, овај пројекат проширио се и на средње школе, тако да сада и ученици имају могућност да одаберу оно што би желели да буде урађено у школи коју похађају.

Сваки од жељених пројеката Град реализује у року од годину дана. Још један од примера добре праксе када је у питању сарадња са грађанима је и Урбанистичко-архитектонски конкурс за израду идејног решења партерног уређења Трга Светог Тројства у Сомбору, где могу учествовати сва заинтересована лица која испуњавају услове конкурса, а у одабиру коначног решења моћи ће да учествују сви грађани.

За крај, какву поруку бисте желели да пренесете вашим суграђанима?

Пре свега, желео бих да им се захвалим на стрпљењу и поверењу које нам указују, без њих и нашег свакодневног заједничког превазилажења препрека, напредак наше средине несумњиво би био тежи. Такође, замолио бих их да буду стрпљиви. Очекују нас бројни инфраструктурни пројекти у које ће бити уложена велика новчана средства, како из буџета Града, тако и са виших нивоа власти. Очекује нас изградња брзе саобраћајнице, привођење крају вишедеценијског питања водноснабдевања у свим насељеним местима на територији Града, као и гранично проширење и прекатегоризација прелаза Бачки Брег.

Такође, кроз пројекат „Чиста Србија“ биће изграђено више од 250 км канализације са пречистачима, а очекује се и почетак изградње Регионалног центра за управљање отпадом „Ранчево“, који представља прекретницу у стварању и очувању здравије животне средине, а који ће еколошку слику Сомбора, али и региона, значајно променити. Реализација ових пројеката захтева време, али дужност свих нас је да, полако али сигурно, олакшамо и пружимо најбоље могуће услове генерацијама које долазе.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакПредседник општине Кула у посети основној школи „Иса Бајић“
Следећаи чланакЕкипа ЗЗ „Соколац“ шампион турнира „Горан Марчетић Мачак“ у Липару

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here