У току замена кровне конструкције на Храму Светог оца Николаја у Сивцу

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 24.08.2023. – Реконструкција крова храма  Светог оца Николаја је посао  који се тренутно спроводи у Сивцу. Ако временске прилике и динамика радова то дозволе, крај радова се очекује крајем новембра. Протонамесник Даниел Кобиљски, парох сивачки, рекао је да су радови почели у јулу и да су они неопходни, с обзиром да је кров био дотрајао и да је прокишњавао:

„Половином јула смо отпочели реконструкцију крова светог храма, који је био дотрајао и који је прокишњавао. Био је, да кажемо, лоше урађен пре неких двадесетак година тј. добијен је лош цреп који је пропуштао влагу, тако да смо сада почели са скидањем старог црепа, дашчањем, рађењем паропропусне фолије, летве, контра летве и , касније, постављањем новога црепа. Тренутно радимо реконструкцију дотрајалих делова грађе, тако да то иде неким својим током. Предвидели смо да се одраде нове опшивке и олуци и да се кров заштити у потпуности и да има век трајања од стотинак година, а упоредо и да би се и даља  обнова храма несметано могла спровести“.

Када је реч о сарадњи црквене општине Сивац са локалном самоуправом и месном заједницом Сивац, протонамесник Кобиљски истиче да, иако највећи део финансијских средстава свакако издваја црквена општина Сивац, они  имају  подршку и разумевање и да, захваљујући пре свега материјалној подршци добијеној путем конкурса од стране Министарства правде и Општине Кула, замена крова иде својим током:

„Што се тиче сарадње, она је заиста коректна. Општина нам је помогла конкурсом, а такође су нам увек на располагању и чланови месне заједнице Сивац и јавног комуналног предузећа „Радник“, тако да све иде својим током, онако како смо предвидели, посебно имајући у виду чињеницу да у години јубилеја настављамо са послом улепшавања нашег храма“.

Секретар месне заједнице Сивац, Миленко Рајић, истакао је да је замена крова на овом светом храму посебно значајна, имајући у виду да се ове године обележава 150 година од освећења Храма Светог оца Николаја у Сивцу. Рајић је, такође, рекао и то да су ови радови само једна у низу добрих вести ове године, а које се тичу насељеног места Сивац:

„Имали смо прилику на храмовну славу и славу нашег села, 22. маја, да обележимо јубилеј и у истој тој години имамо прилику да се на нашем храму изводе радови на крову. Имамо мноштво лепих вести из Сивца, почевши од самих ових радова до игралишта на Малом Стапару и у самом центру Сивца, а ту су и озбиљни радови и изградња пута Стапар-Сивац, тако да је мени лично велика част та што се у мом мандату изводе тако велики и значајни радови“.

Радове на замени крова обишао је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је рекао да локална самоуправа делом финансира ове радове, али да најзначајнији моменат јесте тај да су и овој причи и у многим другим причама и идејама заједнички ангажовани грађани, удружења, месне заједнице и комунална предузећа, уз стварну и несебичну подршку локалне самоуправе:

„Увек је задовољство бити у Сивцу и, посебно, овде у храму. Радови су у току, а општина Кула сваке године, путем конкурса, опредељује део средстава за све црквене заједнице и општине, а, наравно, највећи део средстава је опредељен за православну цркву, зато што има највећи број храмова и верника. Радови који се тренутно изводе на крову цркве делом су финансирани из буџета општине, али оно што је још значајније јесте да све ове послове спроводе заједнички и грађани и установе и комунална предузећа, као и месна заједница, тако да када су сви сложни у тим пословима, било да се ради о уређењу зелених површина и игралишта или да су у питању послови везани за цркву, резултат је на добробит свих и он не може да изостане“.

Извор: Q media

Претходни чланакОпредељена средства за вршење контроле плодности пољопривредног земљишта
Следећаи чланакSzeptember elején 16. Hagyományörző Napok

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here