Одржана промоција романа „У раљама смрти“, аутора Уроша Микулића

Фото: Qmedia

КУЛА, 28.08.2023. – У просторијама Омладинског дома у Кули одржана је промоција романа „У раљама смрти“, аутора Уроша Микулића. О овом роману, осим аутора, говорили су и књижевни критичар Давид Кецман и песник Тоде Николетић. Када је о аутору реч, Урош Микулић рођен је 2007. године у Бачкој Тополи. Члан је Српског културног центра „Вук Стефановић Kараџић“ из Бачке Тополе. Био је полазник радионице „Сарадници Сунца“ Љубивоја Ршумовића, а 2021. године био је златни рецитатор Војводине. Према речима многих песничких величина у нашој земљи, Микулић представља блиставу будућност нашег песништва. Говорећи о инспирацији, Микулић истиче да потрага за истом представља нимало једноставан задатак и за много искусније песнике од њега. Ипак, он каже да инспирацију, пре свега, проналази у људима и околини:

„Ја сам током једне промоције добио питање из публике везано за инспирацију. У почетку сам био затечен тим питањем, јер тада нисам био поткован да одговарам на таква питања и ја сам у свом стилу одговорио да инспирацију проналазим у лепим женама. Међутим, шта ме је снашло после тога? Касније сам данима и месецима разговарао са искуснијим људима, са писцима и заправо њих сам питао где они проналазе инспирацију. Оно што нисам веровао јесте то да много писаца који су искуснији од мене заиста не знају где у њима лежи инспирација, али, ето, размишљајући о томе схватио сам да моја инспирација заправо лежи у људима, околини и то често волим да кажем мојим гледаоцима, да су они моје клице које ја окрећем према Сунцу које ја негујем и, на крају, чекам плод“.

Фото: Qmedia

Публику су сачињавали љубитељи писане речи из Куле, Липара и околине, а једна специфичност ове књижевне вечери јесте присуство ликова из романа на истој. Књижевни критичар Давид Кецман рекао је да се много тога доброг може рећи о делу „У раљама смрти“, али да је чињеница да оно остаје у памћењу захваљујући својој посебности и самосвојности:

„Много је тога што се може рећи о овом делу као засебном и то је у ствари дело које остаје у сећању захваљујући управо својој самосвојности. Веома је важно за сваког писца, а посебно за прозног писца, да нађе јединствен догађај и  да у том догађају буде драма, то јест оно што привлачи пажњу читалаца, али важан је и начин како се дело остварује и како је написано. Наслов овог романа је ризичан, постоје, као што знамо, „У раљама живота“, али аутор је намерно употребио супротан наслов „У раљама смрти“. Човек упада у утробу земље, на дно бунара и за седам дана дешава му се лудило од живота. Сећање на бивши живот, кајање, преслишавање, магновење и привиди. Све се то склопило на стотинак страница и млади аутор, пред којим је лепа будућност, је успео у томе“.

Фото: Qmedia

Бираним речима, како о овом роману тако и о његовом аутору, присутнима се обратио и један од наших најпознатијих песника и стваралаца за најмлађе, Тоде Николетић. Говорећи о роману, Николетић је истакао да је роман „У раљама смрти“ нека врста бриге о онима који данас расту, а који се налазе у тим раљама и клацкалици коју аутор метафорично исказује кроз роман:

„Ради се о једном момку који је, пре свега, свој пут до овога што је он данас утабао кроз рецитаторство и фолклор, кроз глуму. Дакле, он је читаво своје детињство уложио да би, на крају, доживео тај врхунац да, после књиге поезије „Под погрешним небом“, изда и роман „У раљама смрти“, који је ламент, пре свега, једном ружном догађају, али он нам је послужио као једна врста опомене и, слободно могу да кажем, бриге о онима који данас расту, а који се у тим раљама налазе увек“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакPályázat a középiskolai tanulók részleges utazási költségek támogatására
Следећаи чланакУ Липару обележени ,,Великогоспојински дани“ и ,,Михољски сусрети села“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here