У Липару обележени ,,Великогоспојински дани“ и ,,Михољски сусрети села“

Фото: Qmedia

ЛИПАР, 28.08.2023. – Протекли викенд у Липару обележили су ,,Великогоспојински дани“ у оквиру којих је одржана манифестација ,,Михољски сусрети села“. Програм је почео у петак, историјском вечери Др Предрага М. Вајагића, а завршио се у понедељак, Светом литургијом и полагањем венаца на Споменику погинулима у Народноослобилачкој борби и Споменику оснивача села.

Током викенда најмлађи посетиоци могли су да уживају уз аниматоре, у пена партију и радионицама. Мало старији посетиоци присуствовали су књижевној радионици Уроша Микулића, промоцији књиге проф. др Бранка Баља и пасуљијади. У оквиру програма, жене из Удружења жена Липар правиле су производе од теста, одржан је шах турнир, као и наступ културно – уметничких друштава из Липара, Бачке Тополе и Ловћенца, а током све три вечери уприличено је весеље под шатором.

Фото: Qmedia

Прилику да посети манифестацију имао је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је, у оквиру сеоске славе, положио венац на споменике и истакао да су ,,Михољски сусрети села“ у Липару симболично спојени са сеоском славом, Великом госпојином:

,,Прошле године су ,,Сусрети села“, подржани од стране Министарства за бригу о селу, одржани у Крушчићу, а ове године у Липару. У Липару је посебно симболично јер им је слава Велика госпојина, па су ,,Сусрети села“ спојени са сеоском славом. Данашњи дан искоришћен је да се позову суседна места да учествују кроз програм и да на тај начин сама манифестација буде употпуњена. Иако је температура висока, лето је, што је и за очекивати, атмосфера је добра, деца имају аниматоре и програм“.

Фото: Qmedia

Председница Савета Месне заједнице Липар, Биљана Савић, захвалила се Општини Кула и Министарству за бригу о селу на помоћи и подршци током организације ових догађаја:

,,Овогодишњу прославу села, дана Липара, употпунила је манифестација ,,Михољски сусрети села“ која се већ трећи пут одржава у нашој општини. Ове године част да буде носилац организације припала  је Липару. Наше грађане, као и претходних година, очекује богат програм. Захваљујем се Општини Кула и Министарству за бригу о селу на помоћи и подршци током организације ових догађаја“.

Фото: Qmedia

Прилику да се представи на овој манифестацији имало је и Удружење жена из Љутова. По речима Невене Веиновић, испред Месне заједнице Љутово, њихово село познато је по Ракијади, али и производима буњевачке националне мањине која у њему већински живи. Она је исказала задовољство због учешћа на манифестацији, нагласивши да су увек отворени за сарадњу и спремни да поделе своје производе у културу:

,,У жељи да поделимо различите културе, традиције и обичаје, из различитих округа у Србији, одлучили смо да контактирамо Месну заједницу и Удружење жена из Липара, када смо видели да се организује једна овако дивна манифестација, али и да позовемо њих да буду наши гости јер имамо сличну манифестацију у нашем месту. Увек смо отворени за сарадњу, желимо да поделимо наше производе и културу, али исто тако и да у наше село дођу људи из другог места и поделе све оно што праве и умеју. Љутово је специфично, пре свега, по томе што његово становнишво већински чини буњевачка национална мањина, која има своје производе, а такође и по Ракијади, па можемо да кажемо да се већ чуло за Љутово, али желимо да порадимо на промоцији и проширењу те манифестације“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакОдржана промоција романа „У раљама смрти“, аутора Уроша Микулића
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here