Манифестација ,,Дани традиције“ 16. пут одржана у Кули

Фото: Qmedia

КУЛА, 04.09.2023. – ,,Дани традиције“, традиционална манифестација коју организује Мађарски културни центар ,,Непкер“ из Куле, протеклог викенда одржана је по 16. пут. Из године у годину ова манифестација постаје све масовнија, а богат програм који укључује наступе културно – уметничких друштава, спортске догађаје и такмичења, привлачи велики број гостију из наше, али и из околних држава.

Званични програм почео је дан раније, у петак, отварањем изложбе у Галерији Културног центра у Кули. На изложби су представљени радови аутора: др Марије Вадас, Ференца Терека, др Адела Шавфара и Ласла Ковача из побратимљеног града Калоче. Суботу, главни фестивалски дан, обележили су турнири у фудбалу, богат дечији програм, културни програм, као и такмичење у кувању овчијег паприкаша.

Манифестацију је посетио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који се гостима захвалио на доласку и истакао да ,,Дани традиције“, мађарске националне заједнице и Мађарског културног центра ,,Непкер“ приказују не само лепоту мађарске традиције, него и лепоту овог простора који чине разне националне заједнице у суживоту и заједнички испреплетеној традицији и обичајима.

Заменик председника општине, Карољ Валка, рекао да је овај догађај и ове године доказује да Мађари у Кули живе, желе да живе и желе да ураде нешто за ову заједницу. Истовремено се захвалио на подршци градској власти, предузетницима и приватницима за подршку и истакао да су показали да су јаки и да желе да остану да живе овде.

Председник Извршног одбора Савеза војвођанских Мађара, Балинт Јухас, присутнима се такође захвалио на присуству, што је, како каже, чин који доказује да суживот Срба, Мађара и осталих нација које са нама живе нису само флоскула, већ је то суштина наших свакодневица. Нагласио је да треба да радимо на томе да се међусобно поштујемо, да чувамо своју традицију и да поштујемо земљу у којој живимо како би средина у којој живимо била лепша и боља за наш заједнички живот.

Гости манифестације била су и добровољна ватрогасна друштва из Кикинде, Јелаха и Горње Тузле који, како кажу, имају сјајна и пријатељска искуства са Добровољним ватрогасним друштвом из Куле.

Ибојка Гербец, из ДВД из Кикинде, истакла је да су овде по први пут и да им се засад веома допада:

,,Први пут смо овде ове године. Засад изгледа лепо и организовано. Ту су са нама, уз Куљане, другари из Јелаха и Тузле. Ми, из Кикинде, смо појачани са женама. Надамо се да ће се ово дружење наставити. Са гостима из Јелаха се посећујемо задњих година, а драго нам је што смо ступили у контакт са Куљанима јер имају леп и млад кадар и добар тим и мислим да ћемо лепо сарађивати са њима“.

Суљо Зениничанин, из ДВД из Јелаха, додао је да је ово манифестација која повезује људе и њихова удружења, те да су забава и дружење оно главно:

,,Осећамо се веома угодно. Ово је манифестација која повезује људе и наша удружења. Они су код нас увек добродошли, као и ми код њих. Такмичење је један споредни део, а дружење, уживање и забава су нешто посебно. Сарадња између нас и ДВД Кула је сјајна, помажемо једни другима не само опремом, него и самим саветима и искуством. Ми као ватрогасци немамо граница, делимо исту судбину и заједничког непријатеља – ватру, када је ван контроле“.

Златан Хаџиабдић, из ДВД из Горње Тузле, нагласио је да су данас први пут у Кули и да се супер проводе:

,,Данас смо први пут у Кули. Дошли смо на позив ДВД Кула, који су наши дугогодишњи пријатељи који су нам већ више пута били гости, а данас смо дошли и ми да подржимо њихове активности у Кули. Кула нам је супер и супер се проводимо. Наша сарадња траје десетак година, уз неке прекиде током Короне, али смо ту и редовно се састајемо. Више се чујемо него што се видимо, али се надамо да ће сарадња бити само још боља. Ту су и наше колеге из Јелаха и Кикинде и код добрих домаћина мора и бити добро“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланак„Хајдуку“ сва три бода, „Сивац 69“ победник меморијалног турнира „Владе и Новак“
Следећаи чланакОрганизован бесплатан превоз на манифестацију ,,Слатки дани“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here