ПУ ,,Бамби“ Кула: Све већи број деце јасленог узраста, рад у две смене, субвенције и за друго дете

Фото: Општина Кула

СИВАЦ, 04.09.2023. – Нова радна година почела је у свих 11 вртића у кулској општини. Многи радови су завршени, неки и даље трају, али оно што је најважније је да сви вртићи неометано раде. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, посетио је Вртић ,,Чувари осмеха“ у Сивцу, други по бројности у нашој општини. Истакао је да је ПУ ,,Бамби“ једна од свега четири предшколске установе на територији целе Србије која има организован рад у обе смене. Нагласио је да је у Црвенки ове године решен проблем са листом чекања, на чему ће се у наредним годинама и даље радити:

,,Обилазак школа био је прилика да ђацима честитам почетак школске године, а посебно првацима којима је то посебан моменат у  одрастању. То је, свакако, била и прилика да са директорима школа продискутујем о ономе што је урађено у току распуста и о плановима за наредни период. Вртићи су, наравно, део веома битних образовних установа на територији наше општине, са сјајним резултатима. Данас смо у Сивцу, где се радови и даље спроводе. Динамика радова је таква да ће их бити и у наредних месец дана и на крају крајева и у току целе године, али они најбитнији радови су завршени и у Сивцу и у Црвенки и Руском Крстуру и све функционише онако како треба. Предшколска установа ,,Бамби“ је једна од свега четири предшколске установе на територији целе Србије која има организован рад у обе смене, што захтева велики напор и ангажовање запослених. Јаслице функционишу у готово сваком насељеном месту. У сарадњи са директорицом решавамо проблем са листама чекања, што је са једне стране добра ствар јер значи да се повећава број деце која иду у вртић, а с друге стране нам даје задатак да решимо инфраструктурне и кадровске ствари. Ове године су решени проблеми са листом чекања за јаслице у Црвенки и уверен сам да ће и у наредним годинама све то доћи на своје“.

Нагласио је и да ће од ове године, уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију Србије, друго дете такође бити субвенционисано за смештај у вртић:

,,У пројекту са Министарством, о чему је било речи током посете министарке Кисић, од ове године биће субвенционисано друго дете за смештај у вртић. До сада је то био случај са трећим дететом, а сада у тај програм, уз подршку Министарства, улази и друго. Мере које се предузимају у претходним годинама су довеле до тога да од 2019. имамо раст новорођене деце, што доводи до тога да се повремено јављају листе чекања у јаслицама. Прошле године смо овде отворили нови простор за јаслице, а већ ове године су и ти капацитети већ пуни и радићемо на проширењу“.

Директорка ПУ ,,Бамби“, Снежана Булатовић, истакла је да ове године имају 1219 деце, распоређених у 54 групе, а да је сваке године све већи број деце јасленог узраста:

,,Вртић ,,Чувари осмеха“ је други по величини, односно по броју деце у нашој Предшколској установи. Сваки септембар је прилика да поновимо да имамо једанаест вртића у шест насељених места и да је капацитет различит. Ми имамо радну годину која траје од 1. септембра до 31. августа наредне године. Код нас нема паузе и распуста, нерадни дани су искључиво празници и викенди и важно је да родитељи знају да им је вртић на располагању целе године. Ове године имамо 1219 деце, нешто мање него прошле године, али имамо исти број група и потпуно другачију структуру група. Сваке године имамо све више деце јасленог узраста (1 – 3 године) и то иде у прилог стратегији Републике Србије, али и стратегији Општине – да се потрудимо да повећамо обухват деце на што ранијем узрасту, јер знамо колико је важно што раније укључивање деце за њихов раст и развој. Имамо 54 групе, од тога у вртићу у Сивцу 9 – две јаслене, три припремно – предшколске и три обданишне групе“.

Навела је и да се ове године за Вртић ,,Чувари осмеха“ у Сивцу пријавио рекордан број деце – 96, што превазилази просторне капацитете. Прошле године отворена је једна јаслена група и константно се траже начини како да се листе чекања смање:

,,Када се припремамо за расписивање новог конкурса, ми увек пратимо број рођене деце, кретање родитеља и структуру у сваком насељеном месту и закључили смо да имамо пораст броја рођене деце од 2019. до 2022. године. Самим тим, много је већи притисак на јаслице и због тога имамо листе чекања. У Сивцу ове године имамо листу чекања, али и рекордан број пријављене деце за упис – ове године се 96 деце пријавило за упис и то превазилази наше тренутне просторне капацитете. Прошле године отворили смо једну јаслену групу и стално тражимо начине како да смањимо те листе чекања. Ове године немамо листу чекања у Црвенки, која је постојала у претходних седам – осам година. Промишљамо, тражимо начине, ми са ове стране што се тиче професионалног и стручног дела, а Општина са оне друге, логистичке и веома важне стране“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакУдружење „1000за1000“ организовало хуманитарно вече на базену у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here