Црвени крст Кула: Обележен Светски дан прве помоћи

Фото: Qmedia

KУЛА, 08.09.2023. – Под слоганом ,,Прва помоћ у дигиталном свету“ Црвени крст Кула и ове године обележава Светски дан прве помоћи. Прва помоћ представља једну од централних области деловања Црвеног крста и акценат је и ове године стављен на доступност обуке, јер је познавање вештине прве помоћи драгоцено за све.

У складу са тим, екипа подмлатка Црвеног крста Кула јутрос се окупила на платоу испред Поште и заинтересованом грађанству, пре свега деци школског узраста, приказала стечене вештине кроз реалистички приказ повреда.

Секретарка Црвеног крста Кула, Неда Рајачић, истакла је да су млади волонтери данас распоређени на три пункта како би приказали низ поступака који могу да помогну у спасавању људских живота:

,,Поводом обележавања Светског дана прве помоћи наша екипа подмлатка окупила се овде да покаже своја стечена знања и вештине грађанству. Реч је о низу поступака спасавања људских живота и санирања последица неких повреда. Они су се распоредили на три пункта. На једном ће волонтери показивати маркирање, тј. правиће повреде да оне изгледају што реалније и потом ће приказати поступке њиховог санирања. На другом ће радити мобилизацију повреда и на трећем ће волонтерка приказати реанимацију ако нађу особу без свести“.

Фото: Qmedia

Нагласила је да се они, као Организација, труде да едукују грађане и да им указују на важност правилне реакције у одређеним ситуацијама, па тако могу да скину и апликацију ,,Прва помоћ“ која ће им пружити најзначајније информације:

,,Ми се, као Организација, заиста трудимо да пре свега едукујемо наше најмлађе, да стекну одређена знања и вештине, а наравно и старије, да се та знања шире, како би могли правилно да реагују у одређеним ситуацијама јер је та прва помоћ од изузетног значаја и пресудна је. Ове године се Светски дан прве помоћи обележава под слоганом ,,Прва помоћ у дигиталном свету“ и наши грађани, захваљујући Црвеном крсту Београд, могу да инсталирају апликацију  ,,Прва помоћ“ и ту могу да добију најзначајније информације како да поступе и одреагују до доласке хитне помоћи када се нађу у таквој ситуацији“.

Она је позвала грађане да се прикључе редовној акцији добровољног давања крви која ће се одржати у понедељак у просторијама Црвеног крста:

,,Искористила бих прилику да позовем заинтересоване грађане на нашу редовну акцију добровољног давања крви која ће се одржати у понедељак, 11. септембра, у просторијама Црвеног крста у Кули, од 8 до 12 часова“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакАкција добровољног давања крви у понедељак у Кули
Следећаи чланакФонд ПИО: Потвде за школарце – породичне пензионере доставити до 22. септембра

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here