Потписан уговор о финансирању пројекта: Бивша зграда МУП-а у Кули ускоро постаје ново седиште културе

Foto: Tomi Tamaš

КУЛА, 11.09.2023. – У Свечаној сали Општине Кула данас је свечано потписан Уговор о финансирању пројекта ,,Реконструкција, доградња, адаптација, пренамена и енергетска санација зграде Музеја и Градске библиотеке у Кули“. Уговор су потписали председник општине Кула, Дамјан Миљанић и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић, у присуству општинских званичника и директора културних установа са територије наше општине.

Након потписивања Уговора, председник општине и покрајинска секретарка обишли су некадашњу зграду Полиције која ће већ наредне године, захваљујући средствима опредељеним од стране Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата, постати нови центар културе. По речима председника општине, Дамјана Миљанића, ово је највећа инвестиција у култури у нашој општини у задњих 50 година, а једна од најзапуштенијих зграда у нашој општини ускоро ће добити потпуно нову функцију и изглед:

,,Некадашња зграда Полиције премештена је у нови простор, у функционалну зграду која се такође налази у овој улици, где запослени и грађани који користе услуге те службе имају боље услове за рад и функционисање. Захваљујући Покрајинском секретару, Покрајинском секретаријату и Покрајинској влади, урадили смо пројектну документацију и обезбеђена су значајна средства, преко 2 милиона евра, за посао реконструкције ове зграде. На тај начин ће ова зграда, која је сигурно једна од најружнијих и најзапуштенијих у нашој општини, а можда и шире, добити потпуно нову функцију. Овде ће бити нови центар културе, па и образовања у нашој општини и најлепша зграда у истој, чиме симболично желимо да прикажемо да је опредељење општине, Покрајинске и Републичке владе образовање и култура и да се томе посвећује посебна пажња и велики значај. Ово је највећа инвестиција у култури у нашој општини у задњих 50 година. Највећа је по износу који се издваја, али и по чињеници да библиотека после 15 година од како је изгорела и од како је неусловно смештена у простор Пионирског дома добија своју нову адресу и простор, а по први пут у историји Кула добија објекат музеја. Део простора биће опредељен за Музичку школу и за невладине организације које ће овде наћи простор за своје функционисање и смештај. Ово је заиста велики дан за нашу општину и за покрајину. Сигурно има и инфраструктурно већих инвестиција од ових, али ово свакако јесте најзначајнија инвестиција у нашој општини“.

Покрајинска секретарка, Драгана Милошевић, истакла је да је износ за прву фазу овог пројекта опредељен, уверена да ће општина Кула, након изградње најлепшег објекта у истој, претендовати да буде кандидат за Српску престоницу културе:

,,Заиста сам поносна што сам члан актуелне Покрајинске владе која је од прошле године, по први пут у историји Секретаријата и Покрајинске администрације, основала Конкурс искључиво намењен локалним самоуправама, заправо објектима који су у јавној својини, а чија је делатност управо култура. Драго ми је што смо ове године, мимо конкурса, определили износ за прву фазу овог пројекта који је израдила Општина Кула. У питању је објекат од 1400 квадрата у коме ће бити Народна библиотека која је у последњих 15 година била у неусловним просторијама. И не само Народна библиотека, него и први Музеј у општини Кула и део Музичке школе и заправо ће ово бити потпуно нова културно – просторна целина целе оппштине и најлепши објекат у њој, а можда и у покрајини и читавој држави. Надам се да ћемо наредне године сви бити присутни овде на свечаном отварању овог велелепног простора и сигурна сам да ће општина Кула претендовати да буде кандидат за Српску престоницу културе. Сама локална самоуправа има заиста бројне културне садржаје, капацитете и у људском смислу за тако нешто и ништа нас није омело да определимо средства и мимо конкурсне линије, чим нам се председник општине обратио са идејним решењем и пројектом. Веома сам поносна што сам члан Покрајинске владе која културу итекако препознаје“.

Додала је и да је у протекле две године подржано 17 локалних самоуправа и 19 објеката, док је у протеклих неколико година обезбеђено 25 милиона евра само за културу, чиме Покрајинска влада културну политику показује у делима:

,,У протекле две године, од како смо основали тај Конкурс путем Секретаријата који водим, подржали 17 локалних самоуправа. У питању је 19 објеката који су у јавној својини и вредност инвестиције до сада износи 10 милиона евра. Покрајинска влада, на челу са Српском напредном странком, али и са њеним коалиционим партнерима, у протеклих неколико година обезбедила је 25 милиона евра само за културу, за инфрастуктуру када је култура у питању, за адаптацију, реконструкцију, али и за изградњу нових објеката у култури путем и других ресорних секретаријата, попут Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, али и Управе за капитална улагања. Тај финансијски  показатељ сведочи о чињеници каква је наша културна политика. У последње три деценије се апсолутно није водила брига, па макар и оно текуће одржавање. Затекли смо потпуну девастацију културе. Ова Покрајинска влада показује, заједно са Републичком, културну политику у делима“’.

Извор: Q media

Претходни чланакОдржана Прва кану регата од Малог Стапара до Куле
Следећаи чланакЗавршена манифестација ,,Слатки дани“: Оборени сви рекорди

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here