Данас се обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Фото: Qmedia

СРБИЈА, 15.09.2023. – Данас се обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке Влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума. Празник се обележава сваке године широм Србије, а данас ће бити обележен централном манифестацијом у Нишу на којој ће присуствовати председник Србије, Александар Вучић.

Како је најављено, данас ће бити обележен и свечаношћу на мосту преко реке Дрине, између Бајине Баште и Скелана. Тај догађај организује Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, у сарадњи са ветеранским удружењима из Републике Србије и Републике Српске. Том приликом, предвиђено је да се учесници, носећи српску заставу дугачку 50 метара, споје на средини моста. Свечаности ће присуствовати око 120 ветерана из Србије и Републике Српске.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је, после година крвавих, страшних, драматичних, трагичних и јуначких борби, српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије. За то је било потребно свега 45 дана нашим јуначким прецима. Почетак пробоја Солунског фронта један је од кључних датума Првог светског рата и велики дан у националној историји.

Извор: РТВ

Претходни чланакПревентивне акције и добре вести на плану инвестиција у Дому здравља Кула
Следећаи чланак„Хајдук“ дочекује Панчевце, општински дерби у Липару

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here