Обележен јубилеј: 100 година од оснивања Нове Црвенке

Фото: Qmedia

НОВА ЦРВЕНКА, 15.09.2023. – На дан српског јединства, слободе и националне заставе, у Новој Црвенки симболично је обележен важан јубилеј – 100 година од оснивања од овог насељеног места. На споменику у центру села, посвећеном солунским борцима, окупљени  су присуствовали беседи свештеника, а потом су положили венце и на тај начин одали почаст учесницима у ослободилачким ратовима 1912 – 1918.

Венац је положио и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао да је данашњи дан важан за Србију и Републику Српску, а поготово за Нову Црвенку – мало место које има укорењено памћење на тешке моменте и искушења која су обележила српски народ:

,,Данас је важан дан и празник за целу Србију и Републику Српску, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а за Нову Црвенку поготово – 100 година од оснивања овог места и постојања Нове Црвенке. То је дан њиховог места, пробоја Солунског фронта и дан када су Солунци населили ове просторе и формирали ово насеље. Ово је мало место, али место које негује тај дух и има укорењено памћење на тај догађај. Данас се сви подсећамо да је кроз историју на овим просторима српски народ имао тешке моменте и разна искушења, али да је борба обележила српски народ – борба за слободу, борба за боље сутра, да изградимо бољу Нову Црвенку, бољу општину Кула и на крају крајева бољу државу и све просторе где живи наш народ. У тој борби нема места за малодушност и за кукање на тешке моменте којих је увек било, већ у тој борби предака, што је свештеник и говорио у беседи сјајно и надахнуто, треба да градимо бољу  будућност“.

У наставку програма, у Дому културе у Новој Црвенки организован је културно – уметнички програм, на коме су, између осталог наступиле певачке групе и гуслар, а потом је окупљенима послужен ручак. Од 19 часова у Дому културе организована је жива музика.

Извор: Qmedia

Претходни чланакОбјављене нове цене горива
Следећаи чланакПочела Јавна расправа о Нацрту закона о јавном информисању и медијима

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here