Одржана обука возача двоточкаша на тему безбедног управљањa

Fotó: Qmedia

КУЛА, 18.09.2023. – Савет за безбедност саобраћаја Општине Кула и Агенција за безбедност саобраћаја организовали су обуку возача двоточкаша, односно манифестацију на тему безбедности возача мотоцикала и мопеда.

Основни циљ манифестације био је едукација возача мотоцикала и мопеда у области безбедног учествовања у саобраћају и безбедног управљања мотоциклом и мопедом на територији општине Кула. У оквиру манифестације организован је и  тренинг безбедне вожње мопеда. Дејан Алексић из Савета за безбедност саобраћаја општине Кула истакао је да је основни циљ ове едукације усавршавање практичних способности свих оних који управљају мопедима и мотоциклима:

„У организацији Савета за безбедност саобраћаја општине Кула и Агенције за безбедност саобраћаја спроводимо практичну и теоријску обуку за возаче двоточкаша. То је наша активност коју спроводимо сваке године, а обука је извршена у наставном центру Министарства унутрашњих послова, а главни циљ је усавршавање практичних способности возача. Обука се води под називом „Тренинг безбедне вожње“, а обуку спроводе лиценцирани инструктори из Агенције за безбедност саобраћаја и поента је да се возачи едукују, пошто они представљају рањиву категорију у саобраћају“.

Миодраг Димитријевић, лиценцирани инструктор Агенције за безбедност саобраћаја нагласио је да је ова обука вид тренинга безбедне вожње и систем убрзаног стицања вештина и знања за безбедно учествовање у саобраћају:

„Ово је тренинг безбедне вожње и један систем убрзаног стицања знања за безбедно учествовање у саобраћају, пошто мотоциклисти спадају у угрожену групу и овај тренинг представља најлакши начин да они дођу до одређених алата како би били безбеднији у саобраћају. Тренинг се састоји од теоријског дела о физичким силама који траје неких 45 минута и практичног дела на полигону који је трајао око шест сати“.

Један од учесника ове обуке био је и Бојан Јовановић из мото клуба „Синови севера“ из Бачке Тополе. Јовановић је рекао да вожња мотора подразумева двоструку пажњу, с обзиром да, осим на себе, они морају да обрате пажњу и да чувају друге учеснике у саобраћају:

„Ми као возачи двоточкаша највише морамо да обратимо пажњу на друге учеснике у саобраћају, пошто други учесници не пазе на нас. Када упоредим мотор и аутомобил, разлика је велика. Прво је у питању број точкова, а затим је забрињавајуће то што људи у аутомобилу не пазе, док ми на мотору пазимо колико можемо, како на себе тако и на друге учеснике у саобраћају“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакСедмодневни извештај о стању квалитета ваздуха
Следећаи чланакОдржана пешачка акција „Стазама Саве Јеркова“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here