Kovács Frigyesé a Szenteleky-díj, Brenner János Bazsalikom-díjas

Foto: Pannon RTV

SZIVÁC, 2023.09.21. – Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, rendező, tanár kapja idén a Szenteleky-díjat. Erről döntött a Szenteleky-napok tanácsa szerdai ülésén.

Kovács Frigyes több színház – a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház stb. – alapítója, a ristići éra után 1998-tól társulatvezetői munkájával felépítette a szabadkai Népszínház magyar társulatát, fiatal színészeket hívott Szabadkára és visszahódította a nézőket. Létrehozta a Pataki-gyűrű díjat és a délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozat részeként a felolvasószínházat, amely kortárs vajdasági magyar drámák megszületését serkenti. Az indokok között szerepel, hogy a 90-es években a vajdasági falvakban, kisvárosokban és más helyszíneken mintegy 300 alkalommal lépett Arany János Toldijával a közönség elé, illetve idén, a Petőfi-emlékévben részt vállalt a 45 éves Tanyaszínház munkájában.

Fotó: Pannon RTV

A tanács többségi döntéssel úgy határozott, hogy idén a Bazsalikom-díjat Brenner János szerkesztő kapja, a szerb–magyar középszótáron végzett szerkesztői munkájáért, ennek elektronikus verzióján való közreműködéséért, Györe Géza A horvát és a szerb irodalom magyar recepciója című, 6500 tételt és 3000 nevet tartalmazó, két évszázadot felölelő bibliográfiájának szerkesztésért, illetve a magyar–szerb frazémaszótáron végzett jelenlegi munkája, valamint több szerb–magyar, magyar–szerb tankönyv, kézikönyv, tanári kézikönyv, szótárfüzet szerkesztői, konzultánsi és lektori munkásságáért.

Fotó: Pannon RTV

A Szenteleky-napot, amelyen tisztelegnek a 130 éve született és 90 éve elhunyt Szenteleky Kornél előtt, október 14-én tartják Szivácon, ekkor adják át a díjakat is – áll a tájékoztatóban, amelyet Mihályi Katalin, a Szenteleky-napok tanácsának elnöke írt alá.

Forrás: Pannon RTV

Претходни чланакОдржана 11. седница Скупштине општине Кула: буџет стабилан са извесним суфицитом
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here