Дејан Берић – Ратни профитер и ратни злочинац лови у мутном

Foto: Printscreen YouTube

Kако свака лаж и превара, кад-тад, испливају на видело, тако и Берићева кула неистина полако пада и све више људи схвата о каквом човеку је реч

Дејан Берић познат као Деки, плаћеник-снајпериста који је у Украјини ратовао на страни проруских снага, већ дуже време је познат као неко ко позива српске младиће да, за новац, иду и ратују у овом сукобу на истоку Европе. Иако се већ годинама представљао као велики и храбар борац, у последњих неколико месеци у јавности су се појавиле информације које говоре нешто сасвим друго – да је Берић побегао из Србије због дугова, да је преварио велики број људи, да за новац одвлачи српске младиће у рат…

Трагом ове приче отишли смо у село Путинци, Берићево село које се налази између Старе Пазове и Руме, да сазнамо ко је он у ствари и зашто овај самопрокламовани херој мисли да ужива толику подршку свог народа.

У Путинцима нико није желео да се фотографише. Kако кажу, ако се неко и усуди да изнесе истину о томе ко је заиста Берић одмах добија претње од њега и његове породице преко друштвених мрежа у којима им Берићи поручују да ће зажалити кад се Деки врати са ратишта.

Ипак, једна мештанка која је желела да остане анонимна одлучила је да исприча нашим репортерима оно што зна о самозваном хероју из Донбаса.

– Берић је сеоска сецикеса, ситан преварант који је побегао из села од зеленаша јер их је изварао. Kоцкар и нерадник, узимајући паре под камату улазио је у све веће и веће дугове из којих није видео излаз… Kако је сваки дан добијао батине и шамаре од локалних зеленаша, Берић није имао куд него да негде побегне – испричала је она.

Kако ова старија госпођа прича, прво се причало да је Берић побегао код неке родбине у Босну, онда да је на Kосову и Метохији и да зеленаши своје паре никад неће видети. А онда се тек сазнало да је преко неког добио понуду да иде у Доњецк, да заради ратујући као плаћеник и тако исплати дугове.

„Остало су све нагађања. Kасније је Деки од себе почео да прави хероја и ствара лажну слику како би се по повратку заштитио и тако успео да не врати дугове које је направио, јер сви овде знамо да је он обична сецикеса. Чула сам да је и тамо изварао неке људе, да је проневерио неку помоћ коју су људи слали за цркву“, испричала је она.

Тражи новац и криптовалуте
У међувремену Берић је направио свој Јутјуб канал, на којем глуми новинара који извештава са ратишта, иако се већ пар година налази далеко од линија фронта – у предграђу Москве. Тамо му је кућу купио један свештеник Руске православне цркве, кога је Берић такође успео да превари говорећи како је он херој из рата који нема где да живи.

Са свог Јутјуб канала Берић редовно позива своје пратиоце да му шаљу донације, које он „прослеђује као хуманитарну помоћ“. Наравно, ради се о обичној превари и Берић сав новац присваја за себе. Овај „посао“ му се добро исплатио, тако да је Деки одлучио и да га унапреди. Наивним људима, који су заиста поверовали у његове бајке о ратовању и храбрости, је понудио и да му донације шаљу у криптовалутама.

Наиме, у једној од својих објава он је навео и крипто новчанике преко којих могу да му се уплате средства. Објава садржи адресе неколико крипто новчаника на које се могу извршити уплате у различитим дигиталним валутама: биткоинима (БТЦ), етеријуму (ЕТХ), литекоину (ЛТЦ), али и мање познатим валутама монеру (XМР) и децреду (ДЦР).

Варао младиће које је одвео у рат
Ни ту није крај Берићевим преварама. Он је од почетка сукоба на истоку Украјине, позивао српске младиће да дођу и ратују за, како је говорио, велику новчану накнаду. Они који су поверовали у његову причу, врло брзо су схватили да је од почетка све била лаж.

На Јутјубу се појавило неколико снимака на којима српски младићи који су учествовали у сукобима у Украјини до детаља описују како их је Берић преварио.

„Обећао нам је руско држављанство и плату од неколико хиљада евра. Обећао је и да ћемо проћи обуку пре одласка на фронт. Ништа од тога није испунио. Он све време седи у Москви, а нас су гурнули у рат. Оправдано сумњам да је новац који је нама обећавао за плате, присвојио за себе“, испричао је један од младића.

Kрио смрт војника од његових родитеља, како би узео одштету
Ипак, можда и најдегутантнија превара коју је Берић извео јесте покушај отимања новца од родитеља погинулог младића. Наиме, један српски држављанин из Новог Пазара, погинуо је током сукоба у Украјини. Берић је његову смрт покушао да сакрије од његових родитеља, како би одштету која следује породици погинулих бораца, узео за себе! Саборцима несрећног момка је рекао да породица не жели тело свог сина и да га је зато он сахранио у Русији.

Тек два месеца после погибије младића, његова породица је преко других канала сазнала за његову смрт.

Да ствар буде гора, отац младића је некако скупио новац да оде у Русију и посети синов гроб, а тамо га је сачекало још већи шок. Берић је младића, који је био муслиманске вероисповести, сахранио по православним обичајима, а изнад гроба поставио крст.

Човек који је био спреман на овакве преваре, сасвим сигурно не може да се сматра часним, а још мање да се назива херојем. Па ипак, како свака лаж и превара, кад-тад испливају на видело, тако и Берићева кула неистина полако пада. Све мање је оних који верују у његове бајке о сопственом херојству, а све више оних који виде да му је од почетка битна само корист.

Извор: Redakcija24sedam

Претходни чланакУ вртићима у оквиру Предшколске установе ,,Бамби“ обележена Европска недеља мобилности
Следећаи чланакУскоро отварање првог ,,Енергетског инфо центра“ у Кули: Обука за управнике зграда и представнике Општине

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here