У вртићима у оквиру Предшколске установе ,,Бамби“ обележена Европска недеља мобилности

Фото: Qmedia

КРУШЧИЋ, 22.09.2023. – Европска недеља мобилности, током које су деца у вртићима у оквиру Предшколске установе ,,Бамби“ имала разне активности, окончава се данас, а у Крушчићу су деца, у друштву васпитача и родитеља, на импровизованом полигону у школском дворишту, возила бицикле и тротинете и тако указала на значај људског здравља и очувања екологије.

Децу је поздравио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је је истакао да су у току радови на пешачкој и бициклистичкој стази и да се интензивно ради на изградњи стаза и у осталим местима, што свакако има за циљ скретање пажње на еколошки моменат:

,,Искористили смо прилику да обиђемо Крушчић, једно од насељених места са прелепим школским двориштем и од прошле године новим одељењем вртића. Европска недеља мобилности је прилика да испромовишемо оно што је урађено у претходном периоду, пре свега на инфраструктури. Пешачка и бициклистичка стаза гради се у Кули, од Куле до Црвенке. Прва фаза је завршена и већ сада је та стаза добила пун значај и смисао и користи је велики број грађана. Урађена је и стаза на Малом Стапару, као и пројектна документација за Црвенку. Дакле, у три наша највећа насељена места интензивно се ради на изградњи пешачких и бициклистичких стаза. У Крушчићу смо данас поводом Европске недеље мобилности, где је вртић организовао један догађај, а током целе недеље ова недеља обележена је у вртићима у свим насељеним местима, чиме се симболично скреће пажња на значај и улогу коју има људско здравље, али и еколошки моменат – што мања употреба аутомобила, а што већа употреба бицикала и на крају крајева само пешачење“.

По речима директорке Предшколске установе ,,Бамби“, Снежане Булатовић, недељу су искористили за различите активности, у шта су укључили и породице, а све са циљем скетања пажње на Европску недељу мобилности и значај вртића у обележавању исте:

,,Европску недељу мобилности, као и сваке године, Предшколска установа ,,Бамби“ искористила је да скрене пажњу широј јавности на значај чувања енергије и значај развијања еколошке свести. Ми смо током целе недеље организовали разне активности на нивоу вртића, а у среду су у свим вртићима у нашим насељеним местима деца изашла у шетњу и ове године је та шењта била мало другачија јер смо укључили породицу много више него претходних година. Са нама су шетале маме са колицима и бебама, браћа и сестре, баке и деке и улицом су нам се придруживали пролазници, тако да мислим да смо ове године успели да скренемо пажњу на тај датум, а и на вртић и значај вртића у томе. Данас смо у Крушчићу, где су деца донела сва могућа превозна средства која користе, јер су овде деца од две године до поласка у школу, тако да ту има и тротинета и бицикала и разних гураљки. У позадини видите и родитеље, тако да се данас возе цело преподне на имровизованом полигону и негде нам ово двориште школе пружа безброј могућности да обележимо завршетак ове Европске недеље мобилности“.

Она је најавила бројне активности у оквиру Дечије недеље која ће почети од 2. октобра, а које обухватају карневал, спортски и породични дан, што је, како каже, прилика да их локална заједница види и препозна као важне актере:

,,Чека нас Дечија недеља којом ћемо опет промовисати права детета и значај детета у локалној заједници и скренућемо пажњу локалној заједници на нас и на то да у ствари свако дете може да да допринос локалној заједници. Направили смо оквирни план активности. Дечију недељу почећемо у понедељак, 2. октобра од 10 часова, великим карневалом. Деца из свих вртића у нашој општини кренуће костимирана по улицама, опет ће породица бити добродошла да учествује у карневалу и да нам буде подршка. Среда је дан који је, опет, посвећен породици и значају контуниуитета између породичној и вртићког живота. Петак је спортски дан, где ћемо у свим двориштима вртића, а можда и на јавним површинама, позвати све да вежбају са нама. Уторак и четвртак су дани који су предвиђени за дружења између деце из вртића. Дечија недеља пуна је активности  и прилика је да нас локална заједница види и препозна као важне актере“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакОдржана манифестација „ЛАГДАНИ 2023“
Следећаи чланакДејан Берић – Ратни профитер и ратни злочинац лови у мутном

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here