У Сивцу одржана прва Штрапаријада

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 25.09.2023. – Протекли викенд обележила је спектакуларна манифестација која се по први пут организује у општини Кула. На сивачком Хиподрому, у организацији Удружења љубитеља и узгајивача коња ,,Црна дама“, а уз покровитељство Општине Кула и Туристичке организације Општине Кула, одржана је прва Штрапаријада – врста спорта у којој коњи извлаче балване, уз потпуну забрану употребе бича или штапа, а уз брзину коња посебно се оцењује понашање њих и њихових власника.

Сивац је у недељу угостио велики број власника коња из читаве Србије и региона, а они су се такмичили у четири различите категорије и тако су пружили незабораван дан свим посетиоцима. Поред узбудљивог такмичења, забаву је у вечерњим часовима пружио и Музички оркестар ,,Крајишки бећари“ и певачица Наташа Божић.

Манифестацију су посетили и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, председник Скупштине Општине Кула, Велибор Милојичић и секретар Месне заједнице Сивац, Миленко Рајић, који је истакао да му је драго што се овај догађај одржава баш у Сивцу:

,,Данас смо на првој Штрапаријади у Сивцу. Очекујемо велики број посетилаца. Овај догађај организује Удружење ,,Црна дама“, а посебно ми   је драго што се одржава у Сивцу и што смо уједно јединствени у околини, а посетиоци ће до 16 часова моћи да уживају у дефилеу штрапара и у овом специфичном спорту“.

Како каже Председник Удружења љубитеља и узгајивача коња ,,Црна дама“ и организатор Штрапаријаде, Миле Медић, имао је жељу је да сви људи код којих иде на Штрапаријаде дођу код њега и да виде где је Сивац:

,,Дошао сам на идеју пошто потичем из крајева где смо увек имали коње за ову врсту спорта. И сам имам те коње, обишао сам читаву Србију са њима, 5 година активно учествујем у овом спорту, па сам дошао на идеју да сви ти људи дођу код мене, да вигде где је и шта је Сивац. Што се тиче такмичара, дошли су сви, из разноразних крајева Србије – из Краљева, Крагујевца, Крушевца, са Златибора“.

Међу бројним такмичарима били су и Милан Стојановић, члан Коњичког клуба ,,Палачковић“, општина Бањалука, који је рекао да је први пут у Сивцу и да ће радо опет доћи, као и чланови породице Симић, из околине Ваљева, из села Попучке, који се истичу импресивним коњима који теже више од тону:

,,Већ дуго се такмичимо, сигурно 5 – 6 година идемо на баш сваку Штрапаријаду. Поседујемо коње који су тешки више од 1.000 килограма, овај коњ има 1.050 грама, дошао је из Словачке пре 6 – 7 месеци и таквог коња нема у Србији и бившој Југославији. Први пут смо у Сивцу. Ми правимо Штрапаријаду и сви дођу код нас, па мораш да дођеш и да им се одужиш да би имао ко и код нас да дође, јер ако не идемо код других нема ни код нас ко да дође“.

 

Извор: Qmedia

Претходни чланакРеми и пораз на старту рукометне Супер Б лиге
Следећаи чланакХероји Бањске ушли у песме! Неустрашиви чувари српских огњишта неће бити заборављени!

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here